Pe fondul neintelegerilor dintre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar, s-a nascut un conflict care a ajuns in tribunal. Astfel, membrii FSLIP au actionat in judecata Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a-si castiga drepturile.
Conform declaratiilor juristului Federatiei din Invatamant, Liliana Aldescu, Ministerul Educatiei si Cercetarii a pierdut doua procese cu institutia pe care aceasta o reprezinta. Conform declaratiilor juristului, ambele procese s-au tinut la Curtea de Apel, sectia Contencios Administrativ. Hotararile nu sunt definitive, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii mai are la dispozitie inca o saptamana sa faca recurs pentru prima sentinta si inca 15 zile pentru cea de-a doua.
Curtea de Apel a facut dreptate
„Pe data de 3 mai s-a dat decizia Curtii in ceea ce priveste primul process. Noi am primit sentinta in urma cu o saptamana”, a precizat juristul sindicalistilor din invatamant, Liliana Aldescu. Este vorba despre anularea Ordonantei 4209 cu privire la modalitatea de calcul a salariilor personalului didactic din 2004. Astfel, justitia a obligat Ministerul Educatiei si Cercetarii sa calculeze sporurile de solicitare neuropsihica si indemnizatia pentru dirigentie in cadrul salariilor de baza si sa devina baza de calcul a salariilor pentru calcularea celorlalte sporuri. De asemenea, profesorii care presteaza activitati din cumul sau din plata cu ora vor beneficia, la calculul sumelor, de salarii de merit
In ceea ce priveste cel de-al doilea proces castigat de sindicalistii din invatamantul preuniversitar, Curtea de Apel a decis anularea Ordonantei 4848 bis din 2004 cu privire tot la modalitatea de calcul a salariilor personalului didactic. Pentru aceasta hotarare nu s-a primit inca raspunsul oficial al Curtii. Sindicalistii au obtinut anularea in parte a acestei Ordonante a Ministerului Educatiei si Cercetarii care este obligat sa dea o noua ordonanta prin care indemnizatia de dirigentie si cea de invatamant special sa fie incluse in baza de calcul a salariilor.
Conflict mocnit
Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti de faptul ca noul Guvern nu si-a respectat promisiunile facute in campania electorala, catalogandu-le drept „propaganda desantata, facute cu scopul de a ajunge la putere”. De asemenea, sindicalistii au mai declarat ca sunt singura categorie defavorizata, fiind exclusi de la indexare. Sindicalistii, in lupta lor pentru a intra in posesia drepturilor ce le-au fost promise, au alcatuit si o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului Tariceanu. Ei solicitau „schimbarea atitudinii Executivului fata de invatamant, reluarea cat mai rapida a negocierilor cu sindicatele”. La Constanta au existat si o serie de probleme cu primariile. Astfel, unii sefi ai administratiilor locale au refuzat decontarea abonamentelor cadrelor didactice navetiste.