11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialOraşul pe două roţi: Ho Chi Minh City

Oraşul pe două roţi: Ho Chi Minh City

Dacă vă petreceţi o vacanţă în Vietnam, vă recomand sudul, dominat de Ho Chi Minh City, fosta capitala a ţării, cunoscută şi sub numele de Saigon. Nu neglijaţi însă nici partea centrală a ţării, oraşele pitoreşti situate pe malul mării cu plaje mari şi goale şi cu cei mai prietenoşi oameni de pe planetă. Iar bucătăria lor, pe alocuri ciudată, este încă una dintre atracţiile unice pe care această ţară le oferă călătorului. Ho Chi Minh City este mult mai bine servit de liniile aeriene decât Hanoiul, astfel încât cele mai bune zboruri spre Vietnam aterizează aici. Saigonul este un spectacol în sine, însă majoritatea călătorilor stau aici extrem de puţin, în medie două-trei zile, după care se îndreaptă mai spre sud, spre delta Mekongului, sau dau o raită primprejur pentru a vizita tunelurile Cu Chi sau faimosul templu al religiei Cao Dai. Şi totuşi, Saigonul poate fi foarte bine o destinaţie care să te ţină pe loc o săptămână.

Ghid de traversare a străzii

Imaginea clasică a oraşului este aceea a unui bulevard imens, plin până la refuz de vietnamezi pe scutere. Şi asta face din traversatul străzii un adevărat coşmar. Cum procedaţi? Luaţi-o cătinel spre cealaltă parte a străzii, cu grijă, astfel încât scuteriştii să vă poată vedea şi ocoli. Dacă nu vă ţine, aşteptaţi să traverseze vreun localnic şi ţineţi-vă după el. Boom-ul motocicletelor/scuterelor a debutat în urmă cu vreo şapte ani, când au început să fie importate din China la preţuri derizorii. Cum toată lumea îşi putea permite un scuter, acesta a devenit modul de transport favorit al localnicilor. Autobuzele sunt rare, iar taxiuri îşi permit doar turiştii.

Distracţie şi steaguri comuniste

Polul distracţiei în Saigon este Pham Ngu Lao, cu baruri, restaurante ieftine, hosteluri, internet cafe-uri, spălătorii, librării şi tarabe cu suveniruri. Aici se poate petrece până di­mi­neaţa, aici o săptămână nu vă va scoate mai mult de 100 de dolari din buzunar şi tot aici pu­teţi vedea arborat cu mândrie şi spre încântarea turiştilor steagul roşu cu stea galbenă a Vietnamului comunist. În nici o altă parte a oraşului nu am văzut steaguri sau însemne comuniste.

Templul cu Iisus, Buddha, Mahomed şi Victor Hugo

Neobişnuit pentru o ţară comunistă, în Vietnam mai multe religii sunt recunoscute şi convieţuiesc în bună pace: catolici, taoişti, musulmani, buddhişti şi hinduşi. Fiecare are aici propriile lăcaşuri de cult, de la pagode la temple hinduse sau moschei. Crème de la crème este Catedrala Notre Dame, acoperită cu cărămidă roşie şi având două turnuri înalte de 40 de metri. Însă ceva cu totul ieşit din comun se află la circa două ore de mers cu maşina de Saigon, înspre Tay Ninh – este vorba despre marele templu al religiei Cao Dai. Din Ho Chi Minh City se organizează zilnic excursii aici. Ce e atât de ciudat la această religie? Păi, este o combinaţie între toate religiile, astfel încât Iisus, Buddha şi Mahomed îşi dau întâlnire pe pereţii acestui lăcaş cu… scriitorul francez Victor Hugo. Bonus: ceremoniile sunt foarte colorate, aşadar coordonaţi-vă vizita cu un serviciu religios Cao Dai. Îmbrăcămintea credincioşilor respectă un cod al culorilor, alb simplu pentru cei iniţiaţi şi roşu, galben sau albastru pentru cei din ierarhiile superioare. Ies nişte poze beton.

Cu Chi, tunelurile din război

Tot în drumul spre Tay Ninh vă puteţi opri la celebrele tuneluri Cu Chi, situate la mai puţin de o oră de Saigon. În perioada de vârf a războiului cu americanii, vietnamezii se ascundeau şi încercau să-şi trăiască viaţa în tuneluri pe sub pământ, înguste şi foarte lungi – peste 200 de kilometri. Câteva au fost refăcute special pentru turişti. Dacă sunteţi destul de supli şi nu aveţi probleme cu claustrofobia, puteţi chiar vizita o sufragerie, o bucătărie sau un dormitor… În plus, ghizi îndemânatici vă demonstrează tehnici de luptă şi de supravieţuire în tuneluri. În rest, puteţi trage cu arma la ţintă sau savura diverse specialităţi servite şi gătite ca pe vremea tunelurilor. La tarabe sunt vândute aici rachiu cu cobre, îmbrăcăminte gen uniforme militare şi diverse alte suveniruri având ca temă războiul. Bonus: cumpăraţi un chipiu de soldat şi trageţi cu arma… o poză astfel echipat în peisajul din jur vă va servi drept dovadă că aţi luptat în Vietnam. Şi dacă porţia de istorie a războiului nu a fost îndestulătoare, în Saigon există muzee care să vă satisfacă alte curiozităţi pe acelaşi subiect: War Remnants Museum, Museum of Ho Chi Minh City şi History Museum.  

Meniu cu şerpi, câini, pisici, ţestoase şi şobolani

În Ho Chi Minh City, puteţi învăţa să gătiţi bucătărie locală. Mâncare bună se găseşte peste tot, iar cu mai puţin de un dolar puteţi avea parte de o masă pe cinste, însă nu puteţi pleca din oraş fără a gusta câte ceva din mult hulita şi iubita bucătărie vietnameză. Căutaţi un restaurant cu specific tradiţional, orice localnic vă poate indica unul, şi, ajunşi acolo, cereţi să vedeţi ce este în meniu: veţi fi dus într-o curte unde se află cuşti cu şerpi, broaşte ţestoase, câini, pisici, şobolani şi furnicari… toate gata să fie sacrificate pentru cina (sau prânzul) dumneavoastră. Comandaţi ce vă ţine stomacul, iar ca bonus bucătarul vă poate oferi sângele vietăţii, amestecat cu alcool.

Cele mai citite

Salariul mediu anual din România a ajuns la 17.739 euro în 2023, depășind Bulgaria, Ungaria și Grecia

Salariul mediu anual ajustat în România a atins 17.739 de euro în 2023, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

Controversata campioană olimpică Imane Khelif caută dreptatea în instanță!

Imane Khelif, campioană olimpică la box la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a inițiat o acțiune în justiție împotriva publicației franceze Le Correspondant,...

Anca Todoni și Irina Begu se înfruntă pentru un loc în semifinalele turneului de la Cali!

Anca Todoni și Irina Begu vor juca în sferturile turneului Challenger de la Cali, într-o confruntare între două jucătoare românce în formă excelentă. Turneul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă