» Reprezentantii asociatiei spun ca sunt urmasii Uzinelor Domeniului Resita.
O asociatie revendica aproape toata suprafata orasului Anina. Reprezentantii asociatiei sustin ca organizatia lor este urmasa fostelor Uzine ale Domeniului Resita (UDR) si, in aceasta calitate, cere o serie de terenuri, imobile si despagubiri din orasul Anina din Caras-Severin.
Cu toate ca Primaria Anina nu s-a confruntat pana in prezent cu prea multe probleme in domeniul retrocedarilor, aceasta s-a trezit dintr-o data cu cererea cu pricina. Astfel, Asociatia Patrimoniala Silvo-Domeniala Resita-Oravita, printr-o notificare adresata Primariei Anina, solicita terenuri forestiere sunt in suprafata de 14.698 de hectare, terenuri adiacente agro-mixte – 471 hectare, precum si alte suprafete de alta natura decat forestiera, adica pajisti si izlazuri. La acestea se mai adauga si cladirea cu terenurile fostei Unitati Militare Ceresnaia.
Pe langa toate acestea, asociatia mai vrea sa revendice si 272 de case cu trei camere, construite candva de UDR, dar si cladirea Primariei. Acestea formeaza asa zisa Colonie Ceresnaia.
Conform viceprimarului Aninei, Nicolae Radu, ,,Asociatia nu dovedeste calitatea de mostenitor a UDR. Aceasta nu are acte pe proprietatile cerute si chiar daca dovedesc aceasta, Primaria nu le va putea acorda revendicarile si nici sumele imense pe care le presupun eventualele despagubiri". Cu alte cuvinte, daca sunt puse cap la cap listele de revendicari si retrocedari, asta ar insemna sa le dam tot orasul Anina, a mai spus viceprimarul Radu.
Deocamdata, lucrurile sunt incurcate rau pentru potentialii investitori. O serie de cladiri si terenuri se afla blocate din punct de vedere juridic, fiindca sunt implicate in proces.
PROBLEME
Asociatia Patrimoniala Silvo-Domeniala Resita-Oravita da mari probleme de cap autoritatilor locale din Caras-Severin. Membrii acesteia se pretind urmasii de drept ai Uzinelor de Fier si Domniile Resita- UDR. In aceasta calitate, acestia cer mii de hectare de teren, paduri, cladiri, fabrici, baraje de acumulare si chiar zacaminte de carbuni sau minerale. Mai mult chiar, aceeasi Asociatie cere zeci de hectare de teren in Bucuresti, pe litoral si in cateva statiuni montane din Romania- bunuri ce au apartinut candva fostului UDR. Primul proces a fost demarat de Asociatie in Bucuresti in urma cu aproape patru ani, iar dosarul poarta numarul 14704/3/2005 (2225/2005).