Orange face primul pas către reţelele LTE 4G, reţele care ar putea permite viteze de navigare pe internet de peste 50MB/s. Numai în 2011 şi 2012 se vor investi în total 100 milioane de euro în modernizarea reţelei din mediul rural, îmbunătăţindu-se astfel atât serviciile de voce, cât şi cele de internet broadband.
„Viteza de navigare pe internet va fi de la bun început de 14,4 Mbps” a precizat Mădălina Suceveanu, directorul tehnic al Orange România.
Proiectul presupune schimbarea elementelor de reţea, de la antene până la sistemele de transmisiuni. Suceveanu a precizat că aparatura va fi de ultimă generaţie şi că cei trei furnizori sunt Huawei, Cisco şi Alcatel.
„În momentul în care vom dori să trecem la tehnologia LTE (următorul pas după 3G – n.a.) nu va mai fi necesară schimbarea echipamentului. Toate modificările necesare se vor face din software-ul reţelei existente”, a mai adăugat Suceveanu.
Proiectul de modernizarea va demara în iunie anul acesta, în zona Ardealului, şi se va finaliza la sfârşitul anului 2012.
Zgomotul de fundal, eliminat din convorbiri
Orange a anunţat în cadrul conferinţei de joi şi lansarea, în premieră pentru România, a serviciului HD Voice: sunet de înaltă definiţie, prin care clienţii vor beneficia de o calitate excelentă a sunetului când efectuează sau primesc apeluri.
Prin acest serviciu, zgomotul de fundal este mult redus, indiferent de locul în care se află clientul: în trafic, pe şantier, la concert sau pe station.
Sistemul se bazează pe un codec audio preinstalat pe telefonul mobil, codec care face diferenţa între voce şi sunetul de fundal. Dacă în momentul de faţă într-o convorbire telefonică sistemul de transmitere preia 8000 de secvenţe audio/secundă, tehnologia HD Voice dublează această capacitate, rezultând o mult mai bună calitate a convorbirii.
Sistemul este disponibil numai în ariile cu acoperire 3G/3G+ şi este în momentul de faţă compatibil numai cu trei modele de telefoane comercializate de operatorul Orange: Samsung Galaxy Mini, Nokia E5 şi Nokia N8.
Serviciul HD Voice este oferit gratuit clienţilor cu telefoane compatibile. Acesta mai este disponibil şi în Republica Moldova (prima ţară din grupul Orange unde a fost lansat), Armenia, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Luxemburg şi Spania (numai regiunea Cataloniei).
Proiecţie 3D neconvenţională, oferită de Orange
Orange România a organizat pe 12 mai de la ora 21:00 (ziua în care au fost anunţate şi ultimile niutăţi ale companiei), o proiecţie 3D pe clădirea Facultăţii de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. Pentru a marca introducerea serviciului HD Voice, Orange a oferit bucureştenilor cel mai mare conţinut video mapping 3D. Proiecţia a fost „spectaculoasă”, iar publicul este invitat sa vada din nou proiectia pe 14 mai (sâmbăta), tot în Piaţa Universităţii.
Compania va participa şi la Noaptea Albă a Muzeelor, unde publicul va putea să vadă din nou această proiecţie spectaculoasă care prezintă dintr-o perspectivă inedită Facultatea de Arhitectură. Cei care nu ajung în Piaţa Universităţii pot vedea spectacolul în direct pe telefonul mobil, prin serviciul Live de la Orange.