15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialOpus Dei in Romania

Opus Dei in Romania

» Una dintre organizatiile religioase care exercita o mare fascinatie asupra publicului din intreaga lume, Opus Dei, vine si in Romania.

» Cel mai probabil, organizatia isi va deschide o filiala in Romania in primavara acestui an.

Opus Dei (opera domnului),
organizatie mai putin cunoscuta din cadrul Bisericii Catolice, si-a castigat faima mai ales datorita cartii lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci". Astazi, Opus Dei are circa 87.000 de membri in 61 de tari din intreaga lume si, potrivit unui interviu acordat de liderul acestei organizatii, monseniorul Javier Echevarria, din primavara acestui an Opus Dei va fi prezenta si in Romania.
Pregatiri in acest sens au fost facute inca de anul trecut. Unul dintre membrii Opus Dei, parintele Albert Steinwort, a facut mai multe vizite in Romania, ultima incheindu-se – potrivit purtatorului de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice de Bucuresti, parintele Francisc Dobos – duminica trecuta. Parintele Francisc Dobos ne-a mai spus ca reprezentantul Opus Dei urmeaza sa se intoarca in Romania la inceputul lunii februarie. In plus, diaconul Radu Capan, editorul agentiei online "catholica", ne-a precizat ca "a fost hirotonit un preot special pentru Romania, o persoana care stie limba romana". Cel mai probabil, membrii organizatiei urmeaza sa vina mai intai in Capitala, dupa care sa se extinda si in celelalte zone ale tarii. Radu Capan ne-a explicat ca "dupa experienta de la Bucuresti, care poate sa dureze cateva luni sau chiar un an, organizatia s-ar putea instala si in celelalte orase ale tarii".

Diaconul Radu Capan ne-a precizat ca "sunt multe mituri in legatura cu Opus Dei care circula chiar in randurile catolicilor si care ar trebui spulberate". Se pare ca terenul pentru venirea lor se pregateste. La una dintre bisericile romano-catolice din Bucuresti au fost organizate dezbateri al caror scop a fost informarea credinciosilor privind rolul organizatiei Opus Dei.
Gelu Trandafir, ziarist catolic si cunoscator al fenomenului, socoteste ca "din partea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR – n.r.) nu vor fi reactii adverse mai ales ca BOR cunoaste Opus Dei, fostul Patriarh insusi vorbindu-le celor peste 300.000 de pelerini aflati in Piata Sf. Petru chiar in ziua in care a fost canonizat fondatorul acestei organizatii. In plus, Opus Dei este foarte atasata de papa si de invataturile bisericii si nu e o organizatie care sa sprijine erezii, ci este una «dreptcredincioasa», chiar conservatoare dupa standardele presei occidentale". Insa purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, s-a ferit sa explice care ar putea fi consecintele venirii Opus Dei in Romania pentru comunitatea ortodoxa: "Este greu de prevazut asa ceva. Mai intai, sa ajunga in Romania si dupa vom mai discuta".
Gelu Trandafir ne-a povestit despre experienta pe care a avut-o petrecand un an de zile intr-unul dintre institutele patronate de Opus Dei din Anglia. El ne-a declarat: "Opus Dei ofera asistenta spirituala si in centrul respectiv nu era nimeni obligat sa faca nimic. Cand am fost eu acolo foarte multi dintre studenti erau de alta religie decat cea crestina, oameni veniti din India si Pakistan. Puteai sa mergi la liturghie daca vroiai, insa nu exista nici o constrangere in acest sens".

CONTROVERSE

Organizatia a fost infiintata de un preot spaniol, Jose Maria Escriva, in anul 1928. Opus Dei nu este un ordin calugaresc, ci o organizatie formata din 98% laici si numai 2% preoti. Potrivit lui Gelu Trandafir, "Opus Dei promoveaza ideea de sfintenie, iar fiecare persoana trebuie sa priveasca munca drept mijloc de sfintenie". Dincolo de ideologia oficiala, in jurul Opus Dei planeaza suspiciuni in ceea ce priveste adevaratele ei intentii. Jurnalistii francezi Benedicte si Patrice des Mazery sunt autorii unei carti din care reiese ca organizatia obtine indeosebi adeziunea minorilor, fara a avea insa acordul parintilor, iar membrilor li se impune un program riguros, cu rugaciuni, si sunt folositi ca forta de munca. O viziune si mai sumbra asupra Opus Dei apare in cartea lui Dan Brown "Codul lui Da Vinci". Acesta sugereaza faptul ca membrii Opus Dei, pentru a-si atinge scopurile, nu se dau in laturi de la crime, minciuni si recurg la drogarea celor care le stau in cale.

Cele mai citite

Frigiderul și friteuza cu aer cald – electrocasnice care ușurează viața. Cum alegi modelele potrivite?

Te-ai gândit vreodată cât de simplă ar fi viața ta dacă ai avea electrocasnicele perfecte? Frigiderul și air fryer-ul sunt două elemente de nădejde...

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...

Ministrul Energiei: România joacă în liga mare. Romgaz intră pe piața de furnizare a energiei

Romgaz devine a doua companie din portofoliul Ministerului Energiei care pătrunde pe piața de furnizare, după Hidroelectrica Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că primele...
Ultima oră
Pe aceeași temă