Incepand cu anul 2008, consumatorii de energie ar putea plati tarife diferentiate, in functie de furnizorul de electricitate, sustin reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Viorel Alicus, este vorba despre introducerea a opt tarife regionale. Acest mod de tarifare diferentiata intre regiuni este un sistem practicat in Uniunea Europeana si el porneste de la ideea ca distribuitorii de energie inregistreaza, in functie de zonele unde isi desfasoaara activitatea, costuri diferite.
"Nu vorbim insa de diferentieri mari intre zone, fiind vorba despre mici diferente", ne-a declarat Alexandru Sandulescu, directorul Directiei strategii energetice din Ministerul Economiei si Comertului. In acest moment, costurile de transport sunt diferentiate pe zone, dar aceste diferente nu se regasesc si in preturile pentru consumatorii finali. "Aceste diferente ar trebui transmise catre consumatori pentru ca altfel ajungem la subventiile incrucisate si la distorsionarea pietei", a mai spus Sandulescu. Conform reglementarilor in vigoare, o data cu liberalizarea completa a pietei de electricitate, consumatorii casnici vor fi liberi sa aleaga furnizorul de electricitate. In prezent, pentru ca gradul de deschidere a pietei este de peste 80%, au voie sa-si aleaga furnizorul de energie doar companiile.
Distributia energiei electrice este impartita pe opt regiuni, deservite de opt companii diferite, desprinse din Electrica. Patru dintre acestea au fost privatizate in ultimii ani, restul de patru aflandu-se in diferite stadii de pregatire a procesului. De la data de 1 iulie a acestui an, piata de energie va fi liberalizata complet, dar ANRE va continua sa mearga pe tarife diferentiate pentru a proteja populatia.