18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialOprescu plateste vacante si prime de 47 milioane lei

Oprescu plateste vacante si prime de 47 milioane lei

» Cheltuielile cu tichetele pentru Craciun si Paste au crescut de peste patru ori fata de anul trecut.
» In proiectul de buget pe 2009 au fost prevazute aproape 11 milioane euro (47 de milioane de lei) pentru vacante si prime.
» In timp ce sumele alocate pentru recompense au crescut, subventiile pentru agentul termic au scazut, iar populatia va plati mai mult.

In plina criza, cand cele mai multe firme isi reduc cheltuielile legate de vacante si cadouri pentru angajati, municipalitatea a majorat de peste patru ori sumele alocate pentru primele de Paste si Craciun. In timp ce in 2008 angajatii Primariei Capitalei si ai institutiilor subordonate au primit tichete-cadou in valoare de 8,7 milioane de lei, in proiectul de buget pentru 2009 au fost prevazute 37 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga inca aproape 10 milioane de lei pentru tichetele de vacanta care nu s-au acordat anul trecut. Cum numarul de angajati nu a crescut spectaculos, angajarile fiind blocate, rezulta ca salariatii primariei vor primi mai multi bani din cei colectati de contribuabili.

Pentru tichetele de vacanta au fost alocate 9,6 milioane de lei in proiectul de buget pe 2009, care a fost afisat pe site-ul Primariei Capitalei, urmand sa fie aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in perioada urmatoare. La aceasta suma se adauga una mult mai consistenta pentru tichete-cadou acordate de Paste si de Craciun – peste 37 milioane de lei. Daca facem o comparatie cu anul trecut, rezulta ca in 2009 angajatii primariei vor incasa de peste patru ori mai multi bani la principalele sarbatori legale. Cea mai mare diferenta se observa la bugetul pentru unitatile de cultura, ai caror angajati au primit tichete-cadou in valoare de 1,4 milioane de lei in 2008, iar in 2009 vor incasa 7,1 milioane de lei.

Cadouri mai mari decat investitiile
In cazul unor unitati subordonate Primariei Capitalei, se observa ca sumele alocate pentru tichete-cadou si de vacanta le depasesc pe cele pentru investitii. Astfel, la Politia Comunitara, banii de cadouri insumeaza 4,2 milioane de lei, iar cei pentru investitii doar 1,2 milioane de lei. La Monitorul Oficial sumele sunt aproape egale, la fel si la muzee, in timp ce la ArCuB (Centrul de proiecte culturale al primariei) cadourile ajung la 224.000 de lei, iar investitiile sunt la aproape jumatate.

Bani lipsa la subventii RADET
In timp ce conducerea primariei a fost foarte generoasa cu propriii angajati, nu acelasi lucru se poate spune despre atitudinea fata de populatie. Subventiile acordate pentru diferenta de pret la agentul termic, intre costul real si cel suportat de populatie, au scazut la 415 milioane de lei in bugetul pe 2009, fata de 567 milioane in 2008. RADET mai are de platit 158 milioane de lei datorii catre ELCEN.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă