Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat, miercuri, că va propune în zece zile un nou proiect de rectificare bugetară, care va avea foarte puţine modificări faţă de cel discutat în 28 noiembrie în CGMB, scrie Mediafax.
Sorin Oprescu a declarat că în noul proiect pe care îl va propune în Consiliul General al Municipiului Bucureşti va păstra aceleaşi sume, fiind foarte puţine modificări faţă de cel supus dezbaterii în 28 noiembrie.
„Voi veni din nou, în termen de zece zile, cu un proiect de rectificare care să închidă bugetul şi să dea posibilitatea respectării legii”, a precizat Oprescu.
Primarul Capitalei a mai spus că speră că va negocia cu consilierii generali PDL pentru „reîntoarcerea banilor la infrastructură”.
Oprescu a adăugat că, în proiectul pe care îl va propune, la RADET şi la RATB nu sunt prevăzute sume suplimentare.
El a mai spus că proiectul „Acasă la Moş Crăciun”, propus de PDL cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în sectoarele 4 şi 6, care costă două milioane de lei, lasă fără bani investiţiile la infrastructură.
Consilierii municipali au aprobat, luni, proiectul de rectificare negativă a bugetului Capitalei pe 2011 cu 207.500.000 de lei, în urma amendamentelor făcute cele mai câştigate fiind RADET şi RATB, cărora li s-au alocat bani, în detrimentul unor investiţii.
Primarul Capitalei a declarat atunci că va ataca în instanţă hotărârea de aprobare a proiectului de rectificare a bugetului Capitalei pe 2011, pentru că acesta „este o bătaie de joc”. Oprescu a spus că PDL a confiscat sărbătorile românilor, el referindu-se la un proiect de Crăciun care nu va mai fi pus în practică din lipsă de fonduri.
Viceprimarul Mircea Raicu (PDL) a susţinut că bugetul votat de CGMB permite ca bucureştenii să nu plătească în plus pentru căldură şi transport public.
„Dacă am fi votat bugetul propus de Oprescu bucureştenii ar fi plătit o gigacalorie la preţul de 327 de lei şi un bilet de autobuz la 2 lei în loc de 1,3 lei”, a spus Raicu.
El a precizat că, în momentul de faţă, cheltuielile prioritare sunt cele legate de funcţionarea oraşului, respectiv asigurarea transportului, furnizarea căldurii şi a apei. Potrivit lui Raicu, pentru RADET se vor aloca din bugetul local 15 milioane de lei şi alţi 37 de milioane de lei de la Guvern, iar pentru RATB 25 de milioane de lei din bugetul local, astfel ca până la sfârşitul lui decembrie să nu existe probleme de majorare a preţului la furnizarea energiei termice sau pentru transport.
Pentru a fi posibile aceste alocări au fost luaţi bani de la unele unele investiţii în curs, cum sunt pasajul Şerban Vodă, Diametrala Nord-Sud Berzei – Buzeşti. Alţi zece milioane de lei au fost luaţi de la spitale.
Mircea Raicu a arătat că era un minus de 40 de milioane de lei în ceea ce priveşte fondurile RADET şi l-a acuzat pe primar că nu plăteşte ce a promis.
Sorin Oprescu spunea, înaintea şedinţei CGMB, că va fi făcută o rectificare negativă a bugetului municipalităţii, de 207 milioane de lei, dar bucureştenii vor avea căldură, întrucât banii pentru RADET au fost daţi în avans.
„Nu se pune problema ca bucureştenii să rămână fără căldură, am alocat bani în avans, astfel că sumele sunt asigurate până în ianuarie”, a spus primarul Sorin Oprescu.
Oprescu a precizat că a propus o rectificare echilibrată, care să asigure realizarea a trei obiective principale, respectiv plata subvenţiilor la căldură, funcţionarea oraşului în condiţii normale, fiind vorba despre iluminat public, curăţenie, spitale şi continuarea investiţiilor necesare oraşului, respectiv dezvoltarea infastructurii şcolare (reabilitarea şcolilor şi construcţia de grădiniţe), modernizarea reţelelor RADET, îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă, continuarea lucrărilor la infrastructura rutieră.
Oprescu a adăugat că, potrivit proiectului de rectificare bugetară, a luat zece milioane de lei de la investiţiile pentru spitale întrucât acestea nu mai puteau fi realizate până la sfârşitul anului. De asemenea, Oprescu a spus că au fost luaţi 2,2 milioane de lei de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi aproape 19 milioane de lei de la RATB, din investiţii care nu s-au făcut.