Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a primit la sfârşitul anului trecut donaţii pentru campania sa electorală în valoare totală de aproape 5,4 milioane lei. Potrivit Monitorului Oficial publicat alaltăieri, Oprescu a primit bani de la 69 de persoane fizice şi juridice. Conform Art. 5 din Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, „donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 salarii minime de bază brute pe ţară”, iar de la persoane juridice, de până la 500. În 2009, salariul minim brut pe ţară a fost de 600 de lei, ceea ce înseamnă că o persoană fizică putea dona maximum 120.000 de lei, iar o persoană juridică, cel mult 300.000 de lei.
Afaceriştii arabi, darnici cu Oprescu
Cei mai mulţi bani au fost donaţi primarului general Oprescu de către firmele SC Beta Trading & Investment SRL şi SC Rhino Group Technology SRL. Ambele firme au cotizat câte 600.000 de lei, de două ori mai mult decât maximul admis de lege. Cele două firme sunt controlate de către doi oameni de afaceri arabi. Prima firmă este deţinută de către Yacoub Jean, cetăţean italian născut în Liban. Curios e faptul că această societate a fost înfiinţată pe 29 iunie 2009, cu cinci luni înaintea campaniei electorale. Cea de-a doua firmă e deţinută în proporţie de 30% de către cetăţeanul libanez Medawar Georges, celelalte 70 de procente aparţinând firmei SC B&B Business Solutions Investment SRL, controlată de o firmă libaneză şi de o alta engleză. Potrivit Ministerului de Finanţe, Rhino Group Technology nu are nici un angajat, iar în 2008 a avut cifră de afaceri zero. Totuşi, societatea i-a donat lui Oprescu 600.000 de lei. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii acestor firme, dar nu au putut fi contactaţi.
Fost deputat PDSR, dublu finanţator
Persoana fizică ce a făcut cea mai mare donaţie pentru campania lui Sorin Oprescu este fostul deputat PDSR Marian Bălan. El a dat 200.000 de lei, cu 80.000 de lei mai mult decât suma maximă permisă de lege. Bălan a mai cotizat încă 400.000 de lei prin firma SC Agrospar SRL, unde este acţionar 100%, depăşind plafonul maxim cu 100.000 de lei. „Cred că m-am încadrat în lege. Am vorbit cu trezorierul lui Oprescu şi acesta mi-a zis că sumele sunt în regulă”, ne-a declarat Marian Bălan. În 2008, SC Agrospar SRL a avut cifră de afaceri zero.
Firmă cu pierderi, mare donator
SC Dacris Consult SRL, firmă cu un angajat şi cu o cifră de afaceri în 2007 de 13.700 de lei, iar în 2008, de 9.813 lei, i-a donat primarului general Oprescu 598.080 de lei, de două ori mai mult decât plafonul legal. Firma a înregistrat pierderi în 2007 şi 2008 de peste 77.000 de lei. Ionescu Daniela Gabriela, acţionară cu 50% şi administratorul firmei, nu a dorit să facă nici un comentariu. „Am dreptul să nu vă răspund la nici o întrebare”, ne-a spus Ionescu. Potrivit Registrului Comerţului, ea este şi administratorul firmei Cancan Media SRL.
Eurospeed SRL din Suceava a donat campaniei lui Oprescu 350.000 de lei. Patronul acestei firme, Dan Pavăl, ne-a declarat: „Credeam că suma este mult sub limita maximă admisă de lege. Noi nu ne-am referit la salariul minim pe ţară, ci la cel din firma noastră. Cred că aici e greşeala”. Pavăl a precizat că l-a ajutat pe Oprescu deoarece îl cunoaşte de vreo zece ani, „când era un bun chirurg”.
Adrian Moraru, preşedintele IPP, ne-a declarat că, potrivit legii, „banii încasaţi în plus trebuie să se facă venit la bugetul de stat”. „Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să se ocupe de recuperat banii, prin departamentul lor specializat”, a precizat Moraru.
Pârvulescu: „Există un precedent”
Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, ne-a declarat că nu este prima dată când un candidat primeşte donaţii mai mari decât prevede legea. „În 2000, Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vântu au donat la UFD mai mulţi bani decât suma maximă. A fost un proces pentru recuperarea banilor care nu mai ştiu cum s-a finalizat, deoarece între timp UFD a fuzionat cu PNL şi au fost nişte tergiversări.”
Sorin Oprescu a fost contactat prin Biroul de Presă, dar până la închiderea ediţiei nu ne-a trimis nici un punct de vedere.