23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialOpoziţia vrea elicopter SMURD la Cluj

Opoziţia vrea elicopter SMURD la Cluj

Consilierii USL vor ca în bugetul local pe anul în curs să fie inclusă şi o linie de finanţare în urma căreia să fie cumpărate dotări medicale de urgenţă.

Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere pe bugetul local al anului 2012, ce ar urma să fie votat în şedinţa Consiliului Local de astăzi. La această întrunire au luat parte şi consilierii locali PSD şi PNL, iar în urma consultărilor, membrii USL au venit cu câteva amendamente ce urmează să fie discutate în şedinţa de aprobare a bugetului. Cea mai importantă dintre ele este cea în urma căreia Clujul ar urma să beneficieze de un elicopter SMURD pentru transportarea mult mai eficientă a pacienţilor la şi ­dinspre spitalele din oraş. Propunerea a venit din partea doc­torului Manuel Chira, consilier PNL, care consideră că un oraş ca şi Clujul trebuie neapărat să aibă parte de un elicopter SMURD.

„Am cerut ca şi amendament includerea în bugetul local a unei linii de finanţare în vederea realizării unui parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, administraţiile publice locale din judeţul Cluj şi judeţele din regiune, pentru achiziţionarea unui elicopter SMURD. Ştiţi că era vorba în trecut ca un astfel de elicopter să ajungă la Cluj, dar în cele din urmă Aradul a beneficiat de el. Nu am nimic cu sistemul medical de acolo, dar cred că Aradul medical nu se compară cu Clujul medical. Oraşul Cluj are nevoie de elicopter SMURD”, a declarat Chira.

Hotel pentru studenţi

Consilierul USL a prezentat şi cele două variante de elicopter din care ar urma să fie ales unul. Astfel, cel mai ieftin dintre ele ar fi un Eurocopter 135, în valoare de 4,5 milioane de euro, plus alte 800.000 de euro pentru echipament, care include transportul unui pacient şi două ore de autonomie de zbor. Al doilea model de elicopter ar fi un Puma Medevac-Ghimbav de 6 milioane de euro, la care se adaugă un milion de euro pentru un echipament ce ar consta în transportul maxim a şase pacienţi.

„Pe lângă asta, în bugetul local mai vrem să fie distribuită, dintr-un fond de rezervă, o sumă necesară întreţinerii şi funcţionării cabinetului medical din zona Pata Rât. De asemenea, ar fi oportună şi crearea unui fond de urgenţă în cuantum de 70.000 de lei, destinat susţinerii cazurilor sociale grave care necesită internare în spital şi nu posedă asigurare medicală”, a mai spus Manuel Chira. Alte amendamente cerute de către consilierii USL se referă la fluidizarea traficului din oraş şi alocarea de fonduri speciale pentru anumite străzi, creşterea burselor de merit, de studiu şi cele sociale ale elevilor, construirea unui hotel pentru studenţi, dar şi dublarea sumei cu care sunt premiate cuplurile de aur, cele care sărbătoresc în acest an 50 de ani de căsătorie.

„De asemenea, nu avem un centru de cultură şi cerem fundamentarea unei proiecţii multianuale de buget pentru atingerea obiectivului oraşului Cluj-Napoca, de a deveni capitală culturală europeană în anul 2020. Ţin minte că încă din campania electorală din 2008 s-a promis realizarea clădirii Filarmonicii şi iată că au trecut patru ani şi nu s-a întâmplat nimic. Cu siguranţă nu vom avea Filarmonică nici în acest an, deşi se vorbeşte de începerea lucrărilor”, a declarat un alt consilier PNL, Teo Peter junior. Amendamentele opoziţiei vor fi analizate în şedinţa de votare a bugetului din această dimineaţă, ce va începe la ora 10:00.

Rezultatul poporului

Preşedintele organizaţiei PSD Cluj, Mircea Jorj, a lăudat ideea dezba­terii bugetului local înainte de a fi supus spre aprobare şi a menţionat că acest lucru, făcut în premieră de către reprezentanţii Primăriei, este un succes al protestelor din ultima perioadă. „Aceste dezbateri au apărut datorită vocii străzii, iar noi am făcut nişte amendamente pe care le vor toţi clujenii. În şedinţa de vineri există doar două variante: ori se acceptă amendamentele, ori nu votăm bugetul”, a declarat preşedintele PSD Cluj.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Becali intră în AUR și candidează la Camera Deputaților

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George...

VIDEO Cinci persoane sunt acuzat că au furat peste 20.000 de lei din mașina unui tânăr care a murit într-un accident

Cinci persoane sunt suspectate că au furat din mașina tânărului de 20 de ani care a murit în accidentul de la Bumbești Pițic. Acestea...

Directorul de școală, demis când vrea primarul

Conform noului Regulament-Cadru, primarul și Consiliul local pot propune demiterea unui director de școală Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli pot fi demiși...
Ultima oră
Pe aceeași temă