Primăriile din Bistriţa-Năsăud conduse de liberali şi pesedişti primesc mai mulţi bani de la bugetul de stat decât cele ale puterii.
Guvernul a decis să aloce direct în puşculiţa unor primării din Bistriţa-Năsăud bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia sa pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital. Majoritatea primăriilor sunt conduse de PDL, dar cele mai consistente sume ajung tot în contul unor primării conduse de primari PSD şi PNL. De exemplu, primesc câte 10.000 de lei primăriile din Ilva Mică, Runcu Salvei, Budacu de Jos, Dumitra, Maieru, Nuşeni, Telciu sau Chiochiş, toate conduse de reprezentanţi ai PDL, în timp ce primăria din Feldru se alege cu 50.000 de lei, iar cea din Lechinţa (PSD) cu câte 55.000 de lei. Guvernul mai e generos şi cu Primăria Teaca (PSD) – 39.000 de lei şi cu cea din Beclean (PSD) – 140.000 de lei. Sume importante primesc şi primăriile PNL. E vorba de cea din Romuli – 18.000 de lei sau Urmeniş – 19.000 de lei.
Criterii ascunse
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care e şi preşedintele Ligii aleşilor locali PSD din judeţ, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu ştie criteriile după care Guvernul a distribuit banii. „Probabil că s-au dat sume mai mari primarilor opoziţiei fiindcă aveau nevoie sau fiindcă se mai practică metoda aceasta să ţi-i atragi de partea ta când eşti la putere. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă vreau sau nu bani”, a spus Ovidiu Creţu. În schimb, liderul judeţean al Partidului Social-Democrat, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat că primarii PSD apar pe listă fiindcă el a fost cel care a depus amendamente la Legea bugetului. „Nu pleacă nici unul din partid. Nu au luat bani mai mulţi pentru asta. Eu m-am zbătut pentru ei”, a spus deputatul Moldovan, care a adăugat că este firesc ca Guvernul să finanţeze acele primării care propun proiecte pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
Acuze
Alocările de bani vin în contextul în care liderii opoziţiei au acuzat Guvernul că finanţează doar primăriile conduse de reprezentanţi ai PDL. Un alt aspect al scandalului este faptul că, în multe cazuri, banii publici au fost cheltuiţi pentru proiecte de genul construirii de biserici, deşi autorităţile spun că nu mai au bani în buget şi, de aceea, trebuie să reducă salariile bugetarilor, pensiile şi alocaţiile sociale.