Mariza, „vocea” fadoului, şi Laurie Anderson, „bunicuţa” artelor performative, sunt capetele de afiş ale festivalului dedicat spectacolului muzical, organizat de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Lor li se adaugă sute de muzicieni de top din întreaga lume. Pe 7 noiembrie, Opereta românească împlineşte 60 de ani, dar nu s-a simţit niciodată mai bine. Venerabilă „doamnă” va fi serbată printr-un întreg festival numit, optimist, „Viaţa e frumoasă”. Muzica bună va curge în valuri, precum şampania, şi va fi din belşug pentru toate gusturile: de la operetă clasică la music-hall, jazz, fado, pop şi chiar DJ-ală.
Mariza, urmaşa Amaliei Rodrigues
Festivalul se va deschide pe 4 noiembrie cu premiera „Liliacul”, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, spectacol ce marchează rodul colaborării dintre artiştii Teatrului Naţional de Operetă cu specialişti veniţi de la Scala din Milano. Seara de 11 noiembrie va împărţi publicul în două: îndrăgostiţii, cei părăsiţi, sufletele romantice sau pur şi simplu iubitorii acestui gen au întâlnire la Sala Palatului cu cea care este considerată cea mai bună voce de fado a Portugaliei – şi deci a lumii, demna urmaşă a celebrei Amalia Rodrigues: Mariza. Laurie Anderson, cu muzica ei aflată la limita ştiinţei şi a magiei, are încă din anii ’80 o mulţime de fani şi în ţara noastră. Cei ce vor să-i vadă pe viu vioara hi-tech creată de ea însăşi şi să-i asculte multitudinea de „voci” mixate prin tot soiul de filtre sunt aşteptaţi în sala Teatrului de Operetă.
Piaţa Roosevelt şi Gol-cha-cha show
Un alt moment important din calendarul festivalului este cel din seara zilei de 13 noiembrie când spectacolul „Piaţa Roosevelt”, montat de Radu Afrim la Teatrul Naţional din Timişoara, va putea fi văzut pentru prima dată de publicul bucureştean. După reprezentaţie, în foaierul Teatrului de Operetă, va avea loc un concert ce se anunţă extrem de spectaculos. O serie de actori veniţi din toată ţara vor prezenta fragmente muzicale din spectacolele lui Radu Afrim compuse de Vlaicu Golcea.
Damian Drăghici, remixat electro
Printre numele mari ce vor da farmec, sunet şi culoare festivalului se mai numără englezii de la „The Tiger Lillies” şi muzica lor numită „punk cabaret”, câteva trupe nemţeşti ca Raz Ohara şi The Odd Orchestra, Old Fish Jazz Band şi Hitman’s Heel, Compania Alice Nella Citta din Italia şi Gyula Castle Theater din Ungaria. DJ Ravin va face un duet inedit cu Damian Drăghici, într-un show în care muzica tradiţională va fi remixată în stil electro.
Şi totuşi, opereta
Dar pentru că personajul principal în tot acest iureş muzical trebuie să rămână opereta, o serie de companii europene celebre vor prezenta fastuoase spectacole închinate acestui gen. Astfel, Teatrul de Operetă din Budapesta se va prezenta la Bucureşti cu „Baiadera”, celebra creaţie a lui Kalman în care sunt combinate fericit elemente de operetă europeană, cu muzică orientală şi jazz american. Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg vine cu „Vânzătorul de păsări”, opereta lui Carl Zeller, Teatrul Naţional de Operetă din Kiev va aduce un spectacol dedicat tangoului, în timp ce Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, gazda evenimentului, va prezenta „Paris, mon amour”, un colaj de şansonete franţuzeşti ce refac atmosfera boemei pariziene de la începutul secolului 20. Pe 7 noiembrie, chiar în ziua în care Teatrul Naţional de Operetă împlineşte 60 de ani, va avea loc un spectacol de gală ce va reuni solişti din România, Ungaria, Rusia, Ucraina, Cehia şi Slovacia. Şi pentru ca viitorul operetei să sune în continuare bine, va fi organizat şi un concurs pentru tinerii interpreţi. Cel mai talentat dintre concurenţi va pleca acasă cu Trofeul „Ion Dacian”.