3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialOperatorii portuari și sindicaliștii protestează în stradă

Operatorii portuari și sindicaliștii protestează în stradă

 

Federația Națională a Sindicatelor Portuare – organizația sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate “Transporturi pe apă și servicii conexe. Transporturi aeriene și servicii conexe“, afiliată Blocului Național Sindical, împreună cu Organizația Patronală „Operatorul Portuar“ Constanța, organizație care reprezintă interesele celor mai importanți agenți economici ce își desfășoară activitatea în Portul Constanța, membră a Federației Române a Patronatelor din Domeniul Aero-Naval, cât și a Confederației Naționale a Patronatului Român – organizează o acțiune de protestastăzi, între orele 08.00 – 10.00, în fața sediului Agentiei pentru Protectia Mediului Constanța.

 

Pro și contra

 

Comunitatea portuară protestează astfel împotriva emiterii de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a avizului de mediu a Master Planului pentru Portul Constanța și solicită totodată refacerea acestui proiect, cu luarea în considerare a tuturor observațiilor de natură economică și socială aduse, a deficiențelor constatate din perspectiva factorilor de mediu, cât și a legislației europene în domeniu.

„Acest raport de mediu nu se bazează pe nici o politică. Nu există o politică de mediu. Dar cea mai mare greșeală este că nu sunt stabilite obiective de mediu, cu indicatori, cu ținte. Ca dovadă că practic structurat este complet greșit însuși faptul că în final se discută despre o grămadă de proiecte de dezvoltare portuară, dar nu există nici un proiect de mediu, deci noi, ONG-urile, putem să spunem că se neglijează problemele de mediu“, a declarat Alexandru Muntoiu, reprezentantul Asociației EcoWatch. Reprezentantul IPTANA, ing. Valeria Gatu, a spus că o parte din soluțiile pentru mediu, cum ar fi construirea unui parc fotovoltaic, există, dar nu sunt prinse în Master Plan. Tania Zaharia, director științific al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ i-a contrazis pe cei care au redactat raportul și care au spus că datele în ce privește mediul marin sunt cele mai recente și sunt furnizare de INCDMN. În replică, autorii au spus că Master Planul nu a folosit datele din 2015 pentru că a fost realizat în 2014, cu datele pe care le-au avut atunci la dispoziție.

Ce se va întâmpla

 

Expertul de mediu Traian Petrescu spune că, în mod normal, Agenția de Mediu (al cărei director a fost, o perioadă), ar trebui să se pronunțe asupra raportului de mediu al Master Planului Portului Constanța în două săptămâni de la data dezbaterii publice. Așadar, vinerea aceasta ar trebui să avem un răspuns. În cazul în care raportul va fi respins, acesta va trebui refăcut. Sindicaliștii și operatorii au anunțat că se vor opune Master Planului în această formă, nu numai din considerente de mediu, ci și din punct de vedere economic, nefiind de acord cu modul în care este previzionată dezvoltarea portului. Cea mai mare nemulțumire a lor însă este că nu au fost consultați la întocmirea acestui document, deși sunt principalii actori din Portul Constanța.   

CINE

37 de companii

Organizația Patronală „Operatorul Portuar“ Constanța reunește 37 de companii care își desfășoară activitatea pe domeniul portuar. În cadrul companiilor membre ale Organizației Patronale își desfășoară activitatea peste 6.000 de salariați, ceea ce reprezintă mai bine de 60% din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar. Companiile membre ale Organizației Patronale, prin activitatea desfășurată, contribuie cu peste 85% la veniturile Administrației Portului Constanța (CN APM). Contribuția Organizației Patronale la bugetul local prin activitatea desfășurată este de peste 1 milion de euro în anul 2014. Contribuția Organizației Patronale la bugetul de stat este de aproximativ 19 milioane de euro în anul 2014.

Sindicaliștii și operatorii portuari au protestat împreună, mai multe săptămâni, și anul trecut.

Cele mai citite

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă