20.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialOperatiunea "Digul"

Operatiunea „Digul”

» Autoritatea de Control a Guvernului dezvaluie: costurile pentru repararea digurilor la Dunare rupte de inundatiile din 2006 au fost umflate de circa 18 ori. Un metru liniar de dig, a carui refacere a fost estimata initial la 17 de milioane lei, a ajuns sa coste peste 360 de milioane lei.

» Afacerea – avizata de conducerile Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) si Ministerului Agriculturii – a costat peste 800 miliarde ROL, desi intreg bugetul ANIF pentru investitii in 2006 era de 100 miliarde ROL.

» Trei ministri ai Agriculturii – Gheorghe Flutur, Dan Motreanu si Decebal Traian Remes – au majorat, succesiv, bugetul ANIF conduse de Ioan Nastea.
Controlorii guvernamentali au constatat ca toate contractele, in valoare totala de 840 miliarde de lei, au fost atribuite, fara respectarea legislatiei in vigoare, societatii "Hidroconstructia" SA.

» Raportul Autoritatii de Control a Guvernului privind afacerile cu diguri, prezentat in exclusivitate de "Romania libera", a fost trimis si procurorilor.

Inundatiile din primavara anului 2006 au oferit o excelenta ocazie pentru derularea unor afaceri de sute de miliarde lei. Sinistratii ramasi fara agoniseala de o viata au fost argumentul forte cu care directorul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), Ioan Nastea, a cerut, a obtinut si a dirijat peste 800 de miliarde lei vechi din fonduri publice pentru finantarea reconstructiei digurilor de la Dunare. Conform Raportului Autoritatii de Control al Guvernului, "grija" lui Nastea pentru sinistrati s-a manifestat cam tarziu, la doua luni dupa inundatii. La sfarsitul lunii iulie 2006, directorul ANIF a solicitat Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF) sa-i ofere o solutie tehnica si un pret pentru repararea breselor din digurile de la Dunare. Conform specialistilor ISPIF, costurile pentru refacerea unui metru liniar de dig erau de 17.775.700 lei, in acest pret fiind incluse absolut toate cheltuielile. Raspunsul nu l-a multumit pe Nastea, sunt de parere controlorii guvernamentali, cat timp a cautat si a optat pentru alte oferte, unele de 18 ori mai scumpe. Pe 24 august 2006 – la patru luni de la producerea inundatiilor, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, asa cum prevede legislatia – ANIF a invitat la negocieri cinci societati comerciale, cu scopul de a stabili conditiile si preturile pentru refacerea digurilor.

Procedura nejustificata si contrara legii
Decizia lui Ioan Nastea de a chema cinci firme la negocieri nu a fost deloc legala, spun controlorii guvernamentali. ANIF trebuia sa isi anunte intentia de a oferi contracte, iar apoi trebuia sa desemneze firma castigatoare in urma unei licitatii deschise. "Fara sa aiba o justificare, ANIF a folosit procedura de achizitii publice prin negociere directa fara publicarea unui anunt prealabil in locul procedurii de licitatie deschisa", au concluzionat inspectorii Autoritatii de Control. Verificand documentele, acestia au mai descoperit ca la acordarea contractelor ANIF nici nu a stiut ce preturi plateste. Cele cinci firme invitate la negocieri nu au fost obligate nici macar sa spuna cat costa in parte fiecare operatiune din cele ce urmau a fi efectuate pentru reabilitarea digurilor. De asemenea, nu s-au discutat preturile practicate pentru diversele materiale folosite la refacerea digurilor si nici adaosul comercial practicat de firme. Directorul ANIF si-a justificat aceste "scapari" prin graba de a repara digurile, argument neacceptat de Autoritatea de Control: "ANIF nu poate invoca in luna august, la 4 luni dupa producerea breselor, faptul ca refacerea digurilor era un motiv de extrema urgenta".

Negocieri cu preturi neschimbate
In baza unor criterii considerate subiective de catre controlori, dintre cele cinci firme invitate la negocieri, societatea "Hidroconstructia" SA a fost declarata castigatoare. Desi sustin ca au negociat cu "Hidroconstructia" preturile ce urmau a fi practicate, sefii ANIF sunt contrazisi de scripte; din documente rezulta ca ei nu au obtinut nici o schimbare de tarife, acestea fiind exact aceleasi ca in oferta initiala a societatii "Hidroconstructia". Mai mult, asa cum a descoperit Autoritatea de Control, una dintre persoanele care a stabilit preturile finale a fost directorul Ioan Nastea, desi nu avea acest drept. "La data de 08.09.2006, comisia de evaluare a intocmit un proces-verbal de negociere a preturilor unitare pe categorii de lucrari, in urma caruia preturile din oferta raman neschimbate fata de oferta declarata castigatoare. (…) Preturile finale ale contractelor au fost stabilite de catre directorul general Ioan Nastea si de catre directorul economic Andrei Barabulea prin procese-verbale de negociere, fara ca acestia sa aiba dreptul sa negocieze cu "Hidroconstructia" SA valoarea fiecarui contract, deoarece aceasta atributie intra in sarcina comisiei de evaluare", reclama inspectorii care au realizat controlul.

Buget de 100 miliarde, contracte de 800 miliarde
Avand sentimentul ca a respectat procedurile legale, dupa seria de negocieri in care nu s-a schimbat, in fapt, nimic, directorul ANIF a mers mai departe si, in perioada 12-29 septembrie 2006, a incheiat opt contracte cu "Hidroconstructia" SA. Probabil in premiera in istoria institutiilor publice, ANIF a oferit firmei castigatoare nu doar tot bugetul de care dispunea in 2006 pentru lucrarile de investitii, ci inca de sapte ori pe atat. Desi avea in conturi doar 100 de miliarde, Nastea a semnat contracte in valoare de 840 de miliarde, toate avand ca beneficiar aceeasi firma, "Hidroconstructia SA. Potrivit inspectorilor Autoritatii de Control, acest lucru s-a facut, iarasi, cu incalcarea legislatiei. ANIF trebuia sa respinga ca inacceptabile toate ofertele pe motiv ca preturile de refacere a digurilor depaseau ca valoare fondurile publice de care dispunea institutia. Evident, nu s-a intamplat asa, iar spre Hidroconstructia au inceput sa curga banii.

Inventivitate: 40 de miliarde pentru pamantul excavat
Cu fondurile oferite de darnica ANIF, "Hidroconstructia" SA s-a apucat de lucru. Cum mereu situatia de pe teren este mai complicata, imediat au fost modificate preturile, si asa destul de mari. Conform Autoritatii de Control, intr-o prima etapa s-au "umflat" tarifele practicate de "Hidroconstructia" la transportul pamantului excavat pentru refacerea digurilor rupte. Apoi, asa cum o arata devizele, s-au dat bani, nejustificat, si pentru tone de pamant. In premiera absoluta, ANIF-ul lui Nastea a platit celor de la "Hidroconstructia" 40 de miliarde de lei drept pret pe pamantul folosit ca material la repararea breselor din diguri. Or, nefiind vorba de piatra adusa din cariere sau balastiere, pamantul ca atare nu trebuia platit: "La obiectivul Ostrov-Peceneaga, in componenta articolului de deviz TSC 19B1 (sapatura cu buldozerul), pe langa pretul utilajului s-a introdus, nejustificat, pretul pamantului folosit pentru aceasta lucrare, in valoare totala de 3.917.125,5 RON", a descoperit echipa de control a Guvernului. In plus, s-a mai observat ca firma constructoare nu a mai respectat tarifele pentru transportul pamantului, lucrarile de compactare si sapaturile cu buldozerul. Noile preturi au fost acceptate fara cracnire de conducerea ANIF, care a platit in plus alte 15 miliarde de lei in conturile "Hidroconstructia". Bazandu-se pe faptul ca dupa predarea lucrarii nimeni nu mai poate veni si masura cantitatea de materiale utilizate la refacerea unui dig, constructorii au mai pretins bani si pe lucrari despre care inspectorii Guvernului sustin ca nu prea exista in teren.

Tripleta Flutur-Motreanu-Remes
Megaafacerea de 800 de miliarde lei vechi pentru repararea digurilor nu s-ar fi putut realiza fara sustinerea demnitarilor din Ministerul Agriculturii, institutie ce coordoneaza ANIF. Din 2005 si pana in prezent, titularii postului de ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu si Traian Remes, nu s-au interesat sau nu au vrut sa se intereseze de manevrele cu sute de miliarde lei ale ANIF. De doi ani, prin hotarari de guvern ce invoca caracterul urgent al refacerii digurilor distruse in 2006, Ministerul Agriculturii suplimenteaza succesiv bugetul ANIF, iar aceasta institutie transfera mai departe banii catre "Hidroconstructia". Cu bugetul pentru investitii stabilit pe anul 2006 la valoarea de 100 de miliarde lei vechi, Nastea a fost nevoit sa solicite la minister suplimentarea fondurilor proprii pentru a putea onora facturile "Hidroconstructia". La cinci luni dupa inundatii, ministrul Gheorghe Flutur a promovat in octombrie 2006 HG 1499/2006. Prin acest act normativ, ANIF a primit in plus 410 miliarde lei. Nimeni nu l-a luat la intrebari pe Nastea de ce a angajat prin contracte sume mai mari decat dispunea. Cum Flutur a fost inlocuit intre timp din functie, banii au fost virati de la Ministerul Agriculturii la ANIF de catre succesorul sau, Dan Motreanu. Toata suma s-a dus apoi, sub semnatura lui Nastea, catre "Hidroconstructia". Cum banii tot nu erau suficienti, anul acesta s-a mai cerut o suplimentare de fonduri. Intelegator, ministrul Decebal Traian Remes a promovat si el o hotarare de guvern. Desi a fost instiintat din luna martie de catre Autoritatea de Control despre modul in care s-au oferit lucrarile de reparare a digurilor, pe 30 mai 2007, Remes a suplimentat bugetul ANIF cu suma de 210 miliarde lei vechi. Poate pentru ca stia cate ceva despre facturile umflate de refacere a digului de la Ghidici-Rast-Bistret, Remes a luat o decizie ciudata: a secretizat anexa ce continea indicatorii tehnico-economici ai investitiei suportate din bani publici.

Ioan Nastea (director ANIF): "Am facut contestatie"
Considerat de inspectorii Autoritatii de Control al Guvernului drept principal responsabil in afacerea cu digurile de la Dunare, directorul ANIF, Ioan Nastea, s-a abtinut sa comenteze concluziile raportului ce-l incrimineaza: "Avem o contestatie depusa, este pe rol subiectul. Atat."

ESCHIVA
» Gheorghe Flutur: "Fiecare raspunde pentru ceea ce face"
Fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur sustine ca nu stia de faptul ca Ioan Nastea a antamat contracte de 800 de miliarde inainte de a avea acesti bani. "Fiecare raspunde pentru ceea ce face", spune Flutur. "Erau entitati separate. Ei (conducerea ANIF – n.r.) raspund de chestiile acestea. Au mecanismul lor propriu de angajare de cheltuieli si de organizare a cheltuielilor", declara Gheorghe Flutur. Fostul ministru al Agriculturii spune ca principala sa grija in acea perioada era aceea de a face rost de bani pentru repararea digurilor.

Cele mai citite

Avertisment pentru cei cu centrale de apartament. Încălzirea centralizată revine la putere

În Europa se urmărește eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului și a poluării Directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a declarat că încălzirea centralizată...

Tottenham pierde dramatic după ce a condus cu 2-0 împotriva lui Brighton!

Ange Postecoglou, tehnicianul lui Tottenham, a avut o reacție dură după una dintre cele mai dificile înfrângeri din cariera sa, suferită pe terenul lui...

TVA redus la 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care reduce cota TVA la 9% pentru hrana albinelor, începând cu 1 ianuarie 2025. Această modificare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă