Cinci specialişti de la Centrul Cardiologic MediClinic din Lahr/Baden, Germania, operează zilele acestea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă fără a deţine vreo autorizaţie din partea Colegiului Medicilor din România.
Tehnica modernă a nemţilor nu a fost primită atât de bine pe cât s-ar fi aşteptat conducerea unităţii sanitare. Medicii germani au sosit în Constanţa în baza unui acord de colaborare între spitalul din Constanţa şi cel din Lahr/Baden. Operaţiile în premieră ale pacienţilor cu afecţiuni cardiace s-au întins pe parcursul a mai multor ore decât se aştepta şi au prezentat complicaţii. Echipa medicilor germani este formată din patru specialişti în chirurgie cardiovasculară şi anestezie.
Este vorba despre directorul unităţii sanitare, dr. Jurgen Enker, medicul-şef al Clinicii de Anesteziologie, prof. dr. Tejas Alexander şi alţi specialişti. Medicii din Germania au efectuat operaţii pe cord deschis fără a folosi tehnica de pompare extra-corporală a sângelui. Ei au la activ peste 25.000 de operaţii pe cord deschis. Dacă în mod obişnuit la intervenţiile pe cord inima era oprită, iar circulaţia sângelui era preluată de o pompă, prin noua metodă inima nu mai este oprită, ceea ce scade semnificativ riscurile pentru pacient. Medicii din Germania efectuează operaţii pe cord deschis fără a mai folosi tehnica de pompare extracorporală a sângelui. Metoda este folosită în premieră în Constanţa. Medicii germani speră la o colaborare pe viitor cu cei constănţeni.
Deşi ar fi trebuit să fie ajutaţi de o echipă de cadre medicale din spital, mulţi au refuzat să li se alăture. „Nu vreau să operez pe răspunderea mea. Eu am operat şi-n Franţa. Am intrat până acum la peste 500 de operaţii, dar de data aceasta prefer să stau de o parte. Din câte ştiu, nici măcar rezidenţii nu au intrat în sala de operaţii în cea de-a doua zi”, a declarat dr. Radu Vasilescu, medic pe secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară. Pacienţii sunt însă optimişti şi speră să se vindece. Tudor Gheorghe a suferit în urmă cu aproximativ trei ani un infarct. Aşa s-a declanşat boala. Acum are nevoie de o reconstrucţie de valvă şi două by-pass-uri.
Operaţii neautorizate
Nemulţumirea medicilor face referire şi la faptul că nemţii au operat ilegal. „Nu s-a înregistrat nici o cerere pentru activitatea lor”, a declarat Mircea Popa de la Colegiul Medicilor din România. Nici preşedintele Colegiului Medicilor din Constanţa, dr. Gabriela Dascăl nu a primit vreun act care să ateste existenţa specialiştilor. „Orice medic are dreptul să profeseze, însă dacă se întâmplă ceva responsabilitatea revine spitalului”, a precizat ea.
Dintre cei 14 pacienţi internaţi pe secţie, doar şase au fost operaţi. Aceştia au suportat operaţii de by-pass, dar şi de implantare a unor valve speciale, asta în cazul bolnavilor cu stenoză de aortă şi a unor inele speciale pentru pacienţii cu patologie valvulară mitrală.