Chirurgii din Timisoara au experimentat o noua tehnica de extragere a apendicelui si vor sa extinda metoda la nivel national. Operatia nu lasa cicatrice, iar recuperarea postoperatorie este foarte scurta.
Un colectiv de medici de la Clinica II Chirurgie si de la Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Judetean din Timisoara a realizat, zilele trecute, o operatie in premiera nationala, de fapt, o alternativa a interventiilor clasice chirurgicale de operare a apendicelui.
Pacienta are 24 de ani si spune ca a venit la spital pentru ca o deranja o durere de apendice. Medicii i-au propus o noua metoda de operare, inca la inceput si pe plan mondial: apendictomia transvaginala, procedura NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery). Practic, medicii incearca sa foloseasca orificiile naturale ale corpului pentru a intra in corpul uman. "Dupa prima operatie de extirpare a apendicelui pe orificiul bucal, s-au format mai multe colective medicale in lume care au studiat pe cale experimentala procedura. Caile abordate sunt fie pe cale transorala, prin stomac si peretele gastric, fie pe cale transrectala sau transvaginala. In cazul pacientei noastre, s-a extras apendicele pe cale transvaginala, prin fundul de sac vaginal posterior, folosind si calea transombilicala. Gastroscopul a fost introdus in vagin si cu ajutorul dispozitivului de taiere electrica s-a facut scheletizarea, ligatura apendicelui si apoi a fost extras", a explicat medicul primar chirurg Fulger Lazar. Operatia a durat doua ore, dar si precautiile au fost mai mari, fiind o operatie in premiera. In mod normal, o operatie de extragere a apendicelui dureaza jumatate de ora, fara a pune la socoteala eventualele complicatii care pot aparea. Medicii nu au putut aprecia exact costurile acestei noi tehnici. Apendictomia transvaginala este a treia forma de operare a apendicelui, dupa metoda clasica si dupa chirurgia minim-invaziva.
[…] Intervenția realizată la Sibiu a salvat viața unei paciente care prezenta în istoricul medical o operație clasică – triplu by-pass aorto-coronarian și înlocuire de valvă mitrală cu o bio-proteză – realizată în urmă cu 7 ani. […]