15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialOpera antipoluare, pierduta in ceata

Opera antipoluare, pierduta in ceata

» Ultima creatie purtand semnatura Daniel Gontz, "RespiRo", a putut fi admirata azi, timp de doua ore, in fata Teatrului National.
» Opera, cu mesaj ecologist – antipoluare, a costat sponsorul 5.000 de euro si a luat forma unei interventii in spatiul public, prin intermediul unei instalatii de fum.
» Artistul este cunoscut publicului prin alte doua interventii – a colorat fantanile arteziene din zona Unirii si a pus buline albastre pe cladirile urate ale Bucurestiului.

In conferinta de presa care a precedat acest eveniment, tinuta la etajul 23 al Hotelului Intercontinental, artistul a explicat cum ar fi trebuit sa arate conceptul daca lucrurile ar fi mers ceas: "Timp de patru ore, o masina care avea atasat un generator de fum urma sa se roteasca in rondul Universitatii, umpland de smog imprejurimile", creand "un scenariu apocaliptic" despre cum ar putea arata Bucurestiul peste cativa ani, cand o sa fie sufocat de trafic. Din pacate, formalitatile birocratice au fost cat pe ce sa sufoce initiativa lui Daniel Gontz – artistul a obtinut aprobare de la primarie, dar proiectul a fost respins de comisia tehnica.
Prin urmare, artistul s-a vazut nevoit sa simplifice opera, sa mai taie din concept: in loc sa fie instalat pe o masina care sa se invarta in rond, generatorul de fum a fost montat pe un schelet metalic din fata Teatrului National, invitatii de la etajul 23 al Hotelului Intercontinental putand, teoretic, observa cum fumul se ridica la trei metri deasupra solului si ecraneaza intreg peisajul (fumul era insa 100% ecologic, primind avizul Comisiei de mediu). Din pacate, si aceasta bucata din proiect s-a dus, din cauza conditiilor meteo, ceata densa facand indiscernabil fumul de ceata; ca atare, invitatii au fost rugati sa coboare, sa observe de la nivelul solului mesajul ecologist si instalatia care-l sustinea: o butelie de aragaz, un cadru metalic, un burlan lipit cu scotch si o pompa in jurul careia trebaluiau trei baieti cu caciulite de schi si geci negre.

Evenimentul artistic sfarseste in truisme si ironii discutabile
Pe scurt, avem un proiect interventionist in doua versiuni: una contrafactuala – despre cum ar fi trebuit sa arate creatia – si alta despre cum a iesit. Problema e ca in ambele versiuni proiectul e neconvingator: arta se sustine prin faptul ca surprinde orizontul de asteptare al privitorului, propunand legaturi noi, ciudate, intre lucruri fara legatura evidenta ori inscenand tensiuni care provoaca la reflectie; astfel, proiectul cu fantanile era artistic pentru ca soca o asteptare, crea o fisura in real – nimeni nu s-a gandit pana la Daniel Gontz ca apa din fantanile arteziene ar putea fi altfel decat transparenta (nu discutam acum despre cat de superficial este mesajul avansat – ca, dincolo de socul initial, nu predispunea la o reflectie mai adanca).

Problema e ca "RespiRo" nu ajunge nici macar aici, in zona artei superficiale. Dincolo de generozitatea mesajului ecologist, nu se mai intampla nimic, angajamentul antipoluare nu este sustinut la nivel conceptual de o idee noua, surprinzatoare, ci de un cliseu obosit (o masina care scoate foarte mult fum). Explicatia artistului nu ofera nici ea mai mult sub raport conceptual, ci vine cu alte truisme si ironii ieftine: "RespiRo este un semnal de alarma adresat autoritatilor si soferilor din Bucuresti. Ma adresez celor care ar putea sa faca ceva ca traficul sa fie mai liber, aerul mai respirabil, masinile mai putin poluante sau pur si simplu mai putine pe strazile orasului. Cat priveste autoritatile, aceasta imagine are misiunea de a-i bantui pe unii dintre edili si de a-i determina sa devieze fluent circulatia atunci cand proiectele de  reparatii o cer… Poate aceasta interventie ii va determina sa le tremure mana cand semneaza distrugerea parcurilor si autorizeaza constructii haotice si le va da de gandit atunci cand Politia Rutiera nu este exigenta cu cei care incurca traficul".
Din pacate, ultimele proiecte ale lui Gontz sunt minate de aceeasi superficialitate, care nu se poate decide intre postmodernism cool si angajament: Poltur imagineaza o agentie de turism fictiva, pentru a ironiza traseismul politic, iar Bulina face o glumita punand buline albastre pe cladirile urate ale Bucurestiului – si incepand "subversiv" cu cladirea Sectiei de Politie nr. 1.

Cele mai citite

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima oră
Pe aceeași temă