După ce trupele siriene, susţinute de miliţii alawite, au ucis vineri cel puţin 116 persoane în oraşul Houla, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat atrocităţile – însă poziţia Rusiei face puţin probabilă o intervenţie armată.
Cruzimea regimului Assad şi al susţinătorilor acestuia a atins o nouă culme la sfârşitul săptămânii trecute, când, după cum notează cotidianul britanic The Guardian, „oraşul Houla a ajuns pe trista listă a localităţilor ale căror nume au devenit sinonime cu măcelărirea populaţiei civile: Srebrenica, Nyarubuye, My Lai”. Deşi conflictul din Siria a costat deja 13.000 de vieţi, evenimentele din Houla, un oraş cu 35.000 de locuitori, au şocat opinia publică mondială mai mult decât crimele precedente – din cauză că de această dată printre victime s-au numărat şi peste 30 de copii.
Observatorii ONU acuză trupele guvernamentale
Atacul forţelor armate siriene a început vineri după-masă, în jurul orei 15, când acestea au început să bombardeze oraşul cu artileria grea, după cum au relatat mai mulţi locuitori; după bombardament, miliţiile pro-guvernamentale Shabiha, compuse din membri ai populaţiei alawite (etnie din care face parte şi preşedintele Bashar al-Assad) au pătruns în oraş. „Au intrat din cinci sau şapte direcţii şi au început să omoare oamenii în casele lor. Auzeam împuşcăturile, dar nu aveam ce face”, a declarat pentru The Guardian un rezident al oraşului. Un alt locuitor din Houla a confirmat aceasta într-o declaraţie publicată de cotidianul Washington Post, afirmând că „unii au fost ucişi cu focuri de armă trase de la o distanţă foarte scurtă, alţii au fost ucişi cu baionetele, iar unora le-au fost sparte capetele”, a povestit acesta.
Deşi guvernul de la Damasc a negat acuzaţiile aduse, pretinzând că autorii masacrului ar fi fost de fapt fie chiar membri ai Armatei Siriene Libere, fie terorişti Al Qaida infiltraţi în Siria, mai mulţi observatori ONU au confirmat relatările localnicilor – notând că printre victime se aflau zeci de copii de grădiniţă sau creşă. Şeful misiunii ONU din Siria, Robert Mood, a declarat că majoritatea celor 116 victime par să fi murit ca urmare a bombardamentului susţinut de tancurile şi artileria trupelor guvernamentale.
Consiliul de Securitate are mâinile legate
În urma unei şedinţe de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, cei 15 membri ai acestuia au condamnat Siria pentru uciderea a „zeci de bărbaţi, femei şi copii într-un atac asupra populaţiei civile”, şi au cerut Damascului să respecte planul pentru pace al ONU şi să-şi retragă imediat toate trupele şi tancurile din zonele rezidenţiale. Rusia şi China, care în trecut au blocat în repetate rânduri rezoluţii ale Consiliului de Securitate critice la adresa guvernului Assad, au susţinut de această dată declaraţia finală, însă Aleksandr Pankin, adjunctul şefului delegaţiei ruse la ONU, a afirmat într-o conferinţă de presă că incidentul nu este încă complet elucidat. Pankin a declarat că nu este exclus ca o „a treia forţă” să fi fost implicată în cele întâmplate la Houla, pentru a submina misiunea Naţiunilor Unite.
Totodată, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a afirmat, potrivit agenţiei de ştiri Reuters, că „este vorba despre o situaţie în care ambele părţi au fost implicate în moartea unor oameni nevinovaţi”. Ca şi în alte cazuri, Consiliul de Securitate este astfel din nou împiedicat de Rusia să treacă, în sfârşit, de la vorbe la acţiune.