6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialONU, rezoluţie pentru Siria

ONU, rezoluţie pentru Siria

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie cu caracter neconstrângător care reclamă ridicarea asediilor asupra mai multor oraşe din Siria şi facilitarea accesului unor convoaie umanitare. După ce a ameninţat că va recurge la un vot de veto, Rusia s-a raliat unui text prezentat de către Australia, Luxemburg şi Iordania, susţinut de Londra, Washington şi Paris.

Anumiţi diplomaţi şi-au exprimat însă îndoiala cu privire la eficienţa acestei rezoluţii, numărul 2.139, în absenţa unor sancţiuni care să se aplice în mod automat, cu scopul de a obliga Damascul să permită accesul unor convoaie cu ajutoare.

Rezoluţia „îndeamnă toate părţile (aflate în conflict) să ridice imediat asediile asupra zonelor locuite”, între care Homs, tabăra palestiniană Yarmuk, în apropiere de Damasc, şi Ghouta, o suburbie rurală a capitalei. „Înfometarea civilor este o tactică de război interzisă de legile internaţionale în domeniul umanitar”, subliniază Consiliul, potrivit Mediafax.

Consiliul cere „tuturor părţilor să înceteze imediat orice atac asupra civililor (…), inclusiv bombardamente aeriene, în special utilizarea butoaielor cu explozivi”, referindu-se în mod clar la tactica utilizată de către armata siriană la Alep (nord).

Consiliul „reclamă ca toate părţile, în special autorităţile siriene, să autorizeze fără încetare un acces umanitar rapid, sigur şi fără oprelişti al agenţiilor ONU şi partenerii lor, inclusiv în zonele liniilor frontului şi la frontiere”.

Pentru a convinge Moscova, Consiliul a denunţat „intensificarea unor atacuri teroriste” în Siria, unul dintre argumentele favorite ale regimului lui Bashar al-Assad, asupra căruia insista Moscova.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă