Comisia de ancheta a Natiunilor Unite privind impactul ecologic al canalului Bastroe si-a prezentat ieri concluziile, dand dreptate Romaniei: „Concluzia unanima a Comisiei este ca aceasta constructie are un impact negativ semnificativ, la nivel transfrontalier”. Membrii Comisiei confirma faptul ca Ucraina construieste canalul fara a fi notificat in prealabil Romania, ceea ce incalca prevederile Conventiei asupra Evaluarii Impactului Ecologic in Context Transfrontalier (Conventia Espoo), semnata atat de Kiev, cat si de Bucuresti.
Expertii, care le-au adus la cunostinta celor doua guverne concluziile lor, dupa sesizarea facuta in 2004 de catre Bucuresti, estimeaza ca respectivul canal distruge habitatul pestilor si al pasarilor migratoare si le perturba reproducerea. Canalul navigabil, a carui prima faza a fost inaugurata in 2004, le-a permis deja navelor ucrainene sa ajunga in Marea Neagra fara sa treaca prin canalele romanesti si sa plateasca dreptul de trecere. Dosarul Bastroe s-a aflat pe agenda recentelor negocieri bilaterale ale ministrilor de Externe, care nu au reusit sa ajunga la un acord, preferand arbitrajul international.
La capitolul consecinte, decizia ONU solicita implicarea Romaniei in procesul decizional: „Ne asteptam ca Ucraina sa trimita o notificare Romaniei in legatura cu acest canal si sa inceapa procedurile impuse de Conventie. Cu alte cuvinte, trebuie sa existe consultari intre cele doua parti, Romania trebuie sa poata comenta pe marginea proiectului si trebuie asigurata participarea publica in ambele tari. Inseamna si ca decizia finala asupra proiectului trebuie sa fie trimisa Romaniei”. Comisia recomanda si infiintarea unui program de cercetare comun legat de activitatile cu impact transfrontalier, solicitand in acest sens finantare internationala.
Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ne-a declarat ieri ca decizia Comisiei ONU este „un mare succes al diplomatiei romane, dar si un succes al evidentei. Suntem primul stat semnatar al Conventiei de la Espoo care a apelat la arbitrajul acestei comisii”. Ministrul a precizat ca Romania asteapta ca partea ucraineana sa respecte „cu strictete si cu buna-credinta concluziile comisiei”, dupa cum s-au angajat ambele parti la ultima intalnire.