Organizatiile neguvernamentale moldovene care monitorizeaza alegerile, dar si observatorii din partea partidelor inscrise in competitie constata ca procesul de vot este marcat de nereguli, relateaza NewsIn.
In liste sunt introduse persoane decedate sau care nu locuiesc la adresele indicate, iar alti alegatori nu se regasesc pe liste. De asemenea, in unele localitati se foloseste excesiv urna mobila, politistii sunt prezenti in sectiile de votare sau in preajma acestora, sunt influentate optiunile alegatorilor, iar reprezentatii Partidului Comunistilor continua sa faca propaganda electorala.
Asociatia Promo-Lex anunta intr-un comunicat ca doua urne mobile de pe traseul Varnita – Bender au fost retinute la un post de control transnistrean. Urnele tin de sectiile 40, respectiv 41, din localitatea Varnita si se deplasau spre orasul Bender, situat pe teritoriul controlat de autoritatile transnistrene. Urnele mobile nu au fost insotite de masinile de politie, iar observatorii s-au deplasat cu transport privat. Observatorii Promo-LEX afirma ca reprezentantii administratiei de la Tiraspol sunt in asteptarea indicatiilor superiorilor pentru a decide ce sa faca cu urnele. Totusi, fortele separatiste spun ca cel mai probabil urnele vor fi intoarse la Varnita.
Observatorii Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2009 semnaleaza ca in sectia nr.7 din Cimislia un alegator este inscris de 52 de ori cu date diferite ale buletinului de identitate. In sectia 42 din Taraclia listele electorale sunt intocmite incorect, seria buletinului de identitate nefiind indicata.
In satul Rosieticii Vechi un membru al Biroului electoral poarta camasa rosie, culoarea comunistilor. Fiind atentionat asupra incalcarii, acesta a avut un comportament agresiv, iar presedintele biroului nu a luat nicio masura. In orasul Marculesti secretarul Biroului electoral poarta haine de culoare rosie. Sesizarile observatorilor in acest sens au fost ignorate.
Mai multi tineri din Ungheni au fost impiedicati sa voteze, dupa ce autobuzul cu care urmau sa ajunga la Chisinau a fost distrus de persoane neidentificate. Jurnal.md transmite ca autobuzul a fost inchiriat de filiala Partidului Liberal din Ungheni pentru a transporta tinerii la Chisinau. "In dimineata zilei de astazi, m-am trezit cu anvelopele taiate si numerele de inmatriculare distruse", a declarat soferul autobuzului, Iurie Zaharia. Acesta afirma ca fusese sunat marti seara de un colaborator al politiei din Ungheni, care l-a somat sa nu se deplaseze la Chisinau, "pentru ca va avea probleme". In consecinta, soferul a depus o plangere la Comisariatul de politie Ungheni pentru investigarea cazului, dar politia a spus ca nu poate face nimic, "pentru ca azi toti politistii sunt ocupati cu alegerile".
Potrivit presedintelui filialei Partidului Liberal Ungheni, Anatol Arhire, valoarea pagubelor este estimata la 9.750 lei (aproximativ 950 dolari).
Observatorii principalelor partide necomuniste participante la scrutin – AMN, PL, PLDM si PD de la sectia de votare nr. 241 din orasul Codru, municipiul Chisinau, au vazut cum un membru al comisiei electorale din partea PCRM, Cozma Daniel, a ascuns sub masa un pachet cu buletine de vot. La insistenta observatorilor partidelor de opozitie, a fost scos fortat acest pachet in care erau 50 de buletine.
Alianta Moldova Noastra a emis un comunicat in care anunta o serie de nereguli inregistrate de observatori la sectiile de vot. Potrivit partidului, politia din orasul Orhei a retinut mai multe rutiere cu tineri care veneau sa voteze in Chisinau si i-a deposedat de actele de identitate.
In satul Moseni, raionul Rascani, sat in care locuiesc numai moldoveni, sunt repartizate doar buletine de vot in limba rusa. La Ambasada Republicii Moldova din Paris se solicita confirmarea domiciliului din R. Moldova. Primarul satului Novoselca, raionul Taraclia, este prezent in interiorul sectiei de votare si urmareste cum voteaza cetatenii.
Au fost inregistrate mai multe cazuri in care persoane decedate sau care si-au schimbat domiciliul erau trecute pe listele de vot.
In satul Zaicani, raionul Rascani, presedintele raionului, Vladimir Tabarta, prin intermediul reprezentatului biroului din partea PCRM, Gaidau Constantin, a transmis presedintelui biroului electoral invelite intr-un ziar 104 cereri ale cetatenilor care doresc sa voteze la domiciliu.
Si Liga pentru apararea drepturilor omului (LADOM) relateaza multiple cazuri similare. Un membru al PCRM a adus in sectia de votare nr.54 din localitatea Zaican, raionul Rascani 104 cereri tipizate pentru votarea la domiciliu. In sectia 8 din satul Caplani, raionul Stefan Voda un reprezentant al PCRM a adus 17 cereri tipizate pentru votarea la domiciliu.
Printre alte incalcari grave ale legislatiei electorale, LADOM remarca faptul ca in sectia 180 din Chisinau unei persoane i-au fost eliberate doua buletine de vot si ambele au fost introduse in urna. In sectia nr. 6 din Floresti inainte de a introduce buletinele in urna de vot, alegatorii isi prezentau optiunea de vot. In sectia nr.1 din Cahul observatorul din partea PCRM a scos stampila "Votat" in afara sectiei. Acesta a fost prins in preajma unui parc din localitate de catre un membru al biroului electoral. In sectia de votare din localitatea Corjeuti, raionul Briceni, presedintele biroului sectiei de votare a aplicat singur stampila "votat" in buletinele de vot ale catorva alegatori.
Membrii biroului electoral de la sectia de votare din localitatea Viisoara, Stefan Voda, indica alegatorilor in buletinele de vot pentru cine sa voteze. In comuna Ciutulesti, raionul Floresti, Natalia Mihailuta, director de scoala, face propaganda in favoarea PCRM, formeaza grupuri a cate opt persoane si le transporta cu autoturismul la sectia de votare. In sectia nr. 6 din Floresti, dupa ce ieseau din cabina de vot, alegatorii demonstrau cu buletinul de vot alegerea facuta, se mai spune in raportul Coalitiei 2009, din care fac parte peste 40 de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova.
Pana la ora 15.45, la alegerile din Republica Moldova participasera 40,1% din alegatori, ceea ce inseamna ca alegerile sunt valide, in conditiile in care modificarile Codului Electoral operate de comunisti au scazut rata necesara de participare de la 50 la suta la o treime.