16 organizații neguvernamentale cer ministrului Educației și ministrului Sănătății să introducă orele de educație sexuală în trunchiul comun de discipline obligatorii, conform unei scrisori deschise, remise redacției. Apelul ONG-urilor vine în contextul scandalului cu tânărul din Segarcea cu HIV, care a infectat mai multe tinere.
Citește și: Anchetă în cazul băiatului din Segarcea care ar fi infectat cu HIV mai multe persoane
În prezent, elevii află informații despre viața sexuală în cadrul orelor opționale de ”Educație pentru sănătate”, la care tinerii pot asista pe baza înscrierii prealabile.
”Cazul Segarcea nu s-a întâmplat într-o bulă singulară de ignoranță. El nu este rupt de contextul național. În lipsa educației sexuale, această bulă de ignoranță se întinde peste întreaga Românie rurală și urbană, țara noastră aflându-se pe primele zece locuri în Europa la incidența bolilor cu transmitere sexuală, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape doi din zece tineri cred că o persoană nu este infectată cu boli cu transmitere sexuală, dacă nu prezintă niciun simptom vizibil”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă autorităților.
Citește și: Teroare în Segarcea. Zeci de persoane ar putea fi infectate cu HIV din cauza unui tânăr
ONG-urile atrag atenția că, în timp ce în țările unde se face educație sexuală în școli, rata de natalitate în rândul adolescentelor între 15 și 19 ani era de de 5 la 1.000 (Olanda), 9 la 1.000 (Germania), 6 la 1.000 (Danemarca), 10 la 1.000 (Franța), în România se ridică la 30 la 1.0000, confom datelor disponibile în 2010.
Aceste date mai arătau și că peste 60% dintre adolescentele active sexual cu vârste între 15 și 18 ani nu au folosit niciodată metode contraceptive.
Citește și: Violența în școli. Ce trebuie să facă profesorii și părinții
”Solicităm Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății să facă demersurile necesare pentru modificarea curriculei școlare, în așa fel încât materia „Educație pentru Sănătate”, ce conține atât capitole de educație sexuală cât și alte capitole cu informații utile pentru sănătatea tinerilor, să fie inclusă în trunchiul comun, alături de celelalte discipline școlare obligatorii”, se mai arată în scrisoarea ONG-urilor.
Organizațiile care au semnat scrisoarea deschisă sunt: Asociația SEXUL vs BARZA, Coaliția pentru Egalitate de Gen prin membrii săi : Societatea de Analize Feministe ANA, Asociația FRONT, Asociația A.L.E.G., Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația E-Romnja, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Mame pentru Mame, Centrul FILIA, Centrul pentru Democrația Participativă PLENUM, Miliția Spirituală, Programul Național Biblionet, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, Asociația de Planificare Familială din România (APFR), Fundația pentru o Societate Deschisă, Asociația ACCEPT, Asociația Secular-Umanistă din Romania (ASUR), Asociația SENS POZITIV, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA (UNOPA) și ECPI.