Peste 100 de organizatii neguvernamentale, structuri sindicale si organizatii patronale ii atrag atentia primului ministru ca Romania risca sa piarda o mare parte din fondurile europene, in valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro, din cauza ineficientei Guvernului si a autoritatilor publice responsabile cu gestionarea acestor fonduri, scrie AGERPRES.
Printr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Emil Boc, marti, ONG-urile, alaturi de sindicate si patronate, sesizeaza problemele grave cu care se confrunta, in acest moment, nu numai solicitantii de fonduri din instrumente structurale, dar si cei care beneficiaza deja de finantari: durata mare de timp dintre momentul depunerii cererii de finantare si momentul primirii raspunsului, precum si durata mare a procedurilor de contractare.
'Intarzierile foarte mari in rambursarea transelor de bani cheltuiti de catre cei care deruleaza proiecte (in unele cazuri, rambursarea nu s-a facut nici dupa patru luni de la depunerea cererilor de rambursare, in conditiile in care contractele prevad ca durata maxima este de 45 de zile); imposibilitatea recuperarii TVA, desi acest lucru este prevazut de lege, ceea ce ii pune pe cei care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri structurale in situatia de a trebui sa contribuie la bugetele proiectelor cu zeci sau chiar sute de mii de euro, in conditiile in care nici o banca din Romania nu acorda credite pentru asa ceva; comunicarea deficitara dintre autoritatile de management si organismele intermediare, pe de o parte si solicitantii de finantare din instrumente structurale, de cealalta parte' – sunt alte probleme semnalate in scrisoarea deschisa.
Semnatarii documentului spun ca Guvernul 'ia masuri doar la nivel declarativ', in timp ce autoritatile de management, care gestioneaza programele operationale, 'se confrunta cu grave probleme de personal si de birocratie'.
De asemenea, semnatarii scrisorii sugereaza ca urmatoarele tipuri de masuri adoptate de Guvern ar putea elimina riscul de blocaj in accesarea fondurilor structurale: cresterea numarului angajatilor responsabili cu gestionarea fondurilor structurale la nivelul impus de volumul si complexitatea activitatii din cadrul autoritatilor de management, stabilirea de proceduri clare pentru recuperarea TVA si eliminarea procedurilor birocratice care nu au fost solicitate de Uniunea Europeana.
'La nivel de discurs, membrii Guvernului s-au aratat in ultima vreme foarte preocupati de starea actuala a cheltuirii banilor europeni. Am vrea totusi sa vedem ca aceasta preocupare se transpune si in practica. Un lucru ne este clar tuturor: masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia sunt de maxima urgenta', a declarat Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru participare publica