Horia Miclescu, unul dintre „părinţii fondatori” ai Parchetului Naţional Anticorupţie, este acuzat de procurorii anticorupţie că l-ar fi ajutat pe un interlop să recupereze 50.000 dolari. Horia Miclescu, fostul procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (instituţie transformată ulterior în DNA), a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că a ridicat ilegal un sechestru pentru ca interlopul Ion Baboi să îşi recupereze 50.000 dolari. Surse judiciare au explicat pentru RL că acuzaţiile aduse lui Miclescu au la bază o ordonanţă dată în 2008, când acesta activa la Parchetul Curţii de Apel Bu-cureşti, şi în baza căreia a fost ridicat respectivul sechestru, impus de Parchetul Capitalei. Măsura iniţială fusese dispusă de procurori tocmai pentru a mai putea recupera de la Baboi o parte dintr-un prejudiciu mai mare, estimat la circa 500.000 euro.
În noiembrie 2009, interlopul Baboi a fost trimis în judecată pentru mai multe înşelăciuni imobiliare. „Iniţial, avocatul lui Ion Baboi a contestat sechestrul, dar contestaţia a fost respinsă. Împotriva acestei decizii s-a făcut plângere la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Aici, dosarul a ajuns la Horia Miclescu, care a ridicat sechestrul şi, la scurt timp, Baboi a şi scos banii de la agenţia BRD Colentina.
S-au mişcat extraordinar de repede.
Când dosarul a revenit la Parchetul Capitalei, banii dispăruseră deja din cont”, explică sursele RL. Din cauza neregulilor, dosarul în care este implicat interlopul a ajuns la Parchetul General, care a sesizat apoi DNA. Specialiştii contactaţi de RL arată că măsura luată de magistratul Horia Miclescu este cel puţin ciudată. Aceasta, şi pentru că, prin ridicarea unei măsuri asigurătorii, procurorii pot pierde orice şansă de a recu-pera prejudiciul, în cazul în care cel cercetat este găsit vinovat. În dosar alături de Miclescu şi Baboi apare şi numele fostului procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti Dan Popa, care s-a şi prezentat ieri la DNA, unde a aflat că este învinuit, în calitate de complice al lui Horia Miclescu.
„Nu vi se pare ciudat?”
„Am fost prezent la DNA. Este un dosar în care iniţial s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Nu vi se pare ciudat că s-a început urmărirea penală pe 8 aprilie 2010, când eu lucram la apărarea lui Costiniu (Florin Costiniu – n.r.)?”, a declarat ieri Horia Miclescu, care în prezent activează ca avocat. Numele ma-gistratului a apărut recent şi în stenogramele DNA din dosarul „Voicu”, într-o discuţie pe care senatorul PSD Cătălin Voicu a avut-o cu colegul său de partid Alexandru Mazăre, fratele primarului din Constanţa.
În acea convorbire, Voicu îi spunea lui Mazăre că, dacă Mircea Geoană va câştiga alegerile, va uni DNA cu DIICOT şi îl va numi şef pe Horia Miclescu, alintat în acea stenogramă cu porecla „Fiara”. În prezent, Cătălin Voicu se află în arest preventiv, fiind acuzat de trafic de influenţă, într-un dosar în care apar numele mai multor magistraţi, politicieni şi influenţi oameni de afaceri.
Cum a vândut un semianalfabet terenul unei agenţii imobiliare
Dosarul în care Horia Miclescu a ridicat sechestrul dispus asupra banilor interlopului era instrumentat de Parchetul Capitalei şi viza o înşelăciune imobiliară orchestrată de Ion Baboi. Ancheta a plecat de la o plângere depusă de societatea Nar România SRL, care constatase că nu mai era proprietara unei suprafeţe de teren din cartierul bucureştean Colentina. „Din acte reieşea că firma ar fi împuternicit pe cineva să-i vândă proprietatea din Colentina. Verificând, s-a descoperit că «împuternicitul» era un cetăţean arab semianal-fabet, care părăsise de mult Ro-mânia. Arabul a vândut apoi, în acte, unui cetăţean moldovean, care nu a fost de găsit. Al treilea cumpărător a apărut, în acte, acest Ion Baboi. Firma a reclamat însă că niciodată nu l-a împuternicit pe acel cetăţean pentru a-i vinde proprietatea”, au declarat pentru RL surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Între timp, Horia Miclescu s-a retras din magistratură şi, de câteva luni, activează ca avocat în Baroul Bucureşti. Unul dintre clienţii săi cu greutate este judecătorul Florin Costiniu, fostul preşedinte al Secţiei Civile a Curţii Supreme, anchetat şi reţinut pentru câteva zile în dosarul „Voicu”.
Interlopul Ion Baboi este partener de „afaceri” cu un alt cunoscut escroc bucureştean, Gheorghe Constantinescu, zis şi „Gigi Boeru”, acuzat de mai multe ţepe imobiliare.