Omul de Neanderthal, specia hominidă care a dispărut probabil acum 30.000 de ani, a convieţuit cu primii oameni moderni, şi din această relaţie au apărut descendenţi, potrivit unui studiu al Institutului Max Planck din Leipzig (estul Germaniei), publicat de revista P.M. Magazin şi citat de Agerpres.
Publicaţia găzduieşte în paginile sale rezultatele unei cercetări demarate acum patru ani de institut şi care stabileşte că omul de Neanderthal, care a trăit în principal în Europa şi în unele zone ale Asiei Occidentale, nu a dispărut brusc, aşa cum susţineau până acum experţii, ci s-a amestecat cu Homo Sapiens.
În 2006, experţii în evoluţie antropologică ai Institutului Max Planck, conduşi de geneticianul paleontolog Svante Paabo, au găsit oase într-o peşteră din Croaţia, pe care le-au comparat cu fragmentele descoperite în Asturia (Spania) şi în sudul Rusiei.
Descoperirea a fost făcută în momentul în care experţii au comparat genomul omului de Neanderthal cu cel al omului actual. Astfel, s-a lămurit faptul că o parte din elementele genetice ale acelei specii hominide cu aspect robust, înaltă de maximum 1,65 metri şi cu extremităţi scurte, se regăsesc şi la Homo Sapiens.
„Este cert că am avut copii cu oamenii de Neanderthal”, a declarat Gerd Schmitz, din cadrul echipei de cercetare a Institutului Max-Planck din Leipzig. Anul trecut, Paabo şi echipa sa de la Max Planck au anunţat că au reuşit să descifreze în jur de 63 la sută din datele genetice ale omului de Neanderthal.