17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialOmul care a impacat America

Omul care a impacat America

Fostul presedinte al SUA Gerald Ford a murit la 26 decembrie, la varsta de 93 de ani, a anuntat sotia acestuia, Betty Ford. „Viata lui a fost dominata de dragostea fata de Dumnezeu, de familie si de tara lui”, a spus fosta prima doamna a Americii.
Anuntului i-au urmat imediat mesajele de condoleante. Presedintele George W. Bush si sotia sa, Laura, si-au exprimat „profunda mahnire” pentru decesul unui „mare american care s-a dedicat tarii noastre pentru multi ani de zile”.
Gerald Rudolph Ford, pe numele sau initial Leslie Lynch King jr., schimbat apoi dupa cel al tatalui sau adoptiv, a fost unicul presedinte si, anterior, vicepresedinte american neales in aceste functii prin vot. Nascut la 14 iulie 1913 in Nebraska, Ford a ajuns la Casa Alba mai mult sau mai putin accidental: dupa o lunga cariera de congressman republican, a fost desemnat in octombrie 1973 sa-i succeada vicepresedintelui Spiro Agnew, constrans sa demisioneze pentru implicarea sa intr-o frauda fiscala. La nici un an de la preluarea mandatului, a izbucnit scandalul Watergate. La 9 august 1974, presedintele Richard Nixon demisiona din cea mai inalta functie din stat pentru a evita punerea sa sub acuzare, iar Gerald Ford devenea primul vicepresedinte ce accede la sefia statului american dupa demisia presedintelui si nu dupa moartea acestuia.
Cu ocazia depunerii juramantului, republicanul avea sa semnaleze dorinta impacarii unei natiuni demoralizate de pe urma scandalului de la Casa Alba. „Cosmarul nostru national a luat sfarsit”, anunta cel de-al 38-lea presedinte in discursul sau de investire.
Dupa doar o luna, Ford surprindea atat natiunea americana, cat si lumea intreaga acordandu-i lui Nixon „o gratiere completa, libera si absoluta”. Decizia sa era una fara precedent si de mare curaj, deoarece dovezile impotriva lui Nixon, de obstructionare a justitiei, erau covarsitoare. Dar Ford a preferat sa fereasca poporul american de umilinta unui fost sef de stat implicat intr-un proces, iar armata SUA de a-si vedea, eventual, fostul comandant suprem dupa gratii. Gestul sau, de extrem respect fata de natiune, l-a costat, in cele din urma, alegerile din 1976, castigate de democratul Jimmy Carter.
Scurtul mandat al presedintelui Ford a fost marcat de doua tentative de asasinat, infrangerea din Vietnam, capturarea unei nave de transport americane de catre regimul comunist din Cambodgia, de unele gafe si erori politice precum aprecierea sa din cursul campaniei electorale din 1976, cand declara in timpul unei dezbateri tv ca „nu exista nici o dominatie sovietica asupra Europei de Est”. Ford, care a doborat luna trecuta recordul de cel mai longeviv fost sef de stat al SUA, detinut pana atunci de Ronald Reagan, a fost omul a carui „integritate, bun-simt si bunatate i-au permis sa contribuie la restabilirea unitatii nationale si a increderii opiniei publice in presedintie”, a precizat presedintele George W. Bush.

Cele mai citite

Un vagon al unui tren de marfă cu cereale a deraiat la ieșirea din stația Valu lui Traian

Un vagon al unui tren de marfă încărcat cu cereale a deraiat, sâmbătă, la ieşirea din staţia Valu lui Traian. Circulaţia feroviară se desfăşoară...

Femeie înjunghiată în incinta unui magazin din Constanța. Autorul a fost prins

O femeie a fost înjunghiată de un bărbat sâmbătă după-amiază, în incinta unui magazin din municipiul Constanţa, autorul fugind apoi de la locul faptei,...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă