Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat, luni, un apel Beijingului pentru a adopta o lege antitutun la nivel național, întrucât peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun. Dacă va continua această tendință, numărul deceselor se va tripla în anul 2050, relatează EFE, citată de Agerpres.
O lege națională globală și puternică împotriva tutunului va proteja cei 1, 34 de miliarde de cetățeni chinezi de bolile fumatului pasiv și ar fi foarte populară în rândul publicului, chiar și al celor care fumează, potrivit unui raport publicat de OMS.
„Dependența Chinei de tutun prejudiciază grav sănătatea, societatea și economia. Fumătorii chinezi își fac rău nu doar lor înșiși, ci și prietenilor și familiei care îi înconjoară”, a declarat dr. Bernhard Schwartländer, reprezentantul OMS în China.
Un studiu publicat luna aceasta de revista științifică britanică ‘The Lancet’ arată că unul din trei bărbați chinezi cu vârste de sub 20 de ani riscă să moară prematur dacă nu renunță la fumat.
OMS cere prin urmare schimbări guvernului după ce în capitala Beijing a fost adoptată o lege antitutun, cea mai aspră până la această dată, care împiedică fumatul în spații interioare cum ar fi restaurantele.
„Legea din Beijing trebuie să fie un exemplu pentru restul Chinei. Deși s-au implementat alte politici împotriva fumatului, în multe orașe chineze nu s-au aplicat în mod eficient. Este nevoie de legi mai dure, care să se aplice efectiv, și de campanii masive de educare a populației”, a declarat doctorul Xiaofeng Liang, de la Centrul de prevenire și Control al Bolilor (CDC).