Aproximativ 400 de milioane de oameni nu au acces la servicii medicale de bază şi 6% din populaţie, din ţări sărace sau în curs de dezvoltare, sărăcesc din cauza cheltuielilor pe îngrijiri medicale, potrivit unui raport al OMS şi World Bank Group.
“Acest raport este un semnal de alarmă: Arată că mai avem mult până să obţinem acoperire medicală universală”, a spus Directorul Departamentului de Sănătate, Nutriţie şi Populaţie la World Bank Group, doctorul Tim Evans.
Între serviciile medicale de bază la care 400 de milioane de oameni nu au acces se numără supravegherea medicală a sarcinii, naşterea asistată de medici, imunizarea copiilor, terapia antiretrovirală, tratamentul pentru tuberculoză, accesul la apă potabilă şi servicii de salubritate.
De asemenea, documentul a arătat că în 37 de ţări, 6% din populaţie a sărăcit sau au ajuns la sărăcie extremă, cu un câştig de doar 1.25 de dolari, echivalentul a cinci lei pe zi, pentru că au fost nevoiţi să plătească pentru servicii medicale.
“Aceste niveluri crescute de sărăcie, care apar atunci când oamenii deja săraci sunt nevoiţi să plătească pentru serviciile medicale de urgenţă, reprezintă o ameninţare majoră la obiectivul de a elimina sărăcia extremă din lume”, a spus vicepreşedintele şi directorul economic al World Bank Group, doctorul Kaushik Basu,
OMS şi World Bank Group recomandă ca ţările să acopere serviciile medicale esenţiale pentru minimum 80% din populaţie, astfel încât oamenii să fie scutiţi de plăţi care îi pot aduce la sărăcie extremă.