3.5 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialOmar Hayssam anunţă că a făcut denunţuri la DNA şi DIICOT: "Am...

Omar Hayssam anunţă că a făcut denunţuri la DNA şi DIICOT: „Am fost obligat să plec, de aceea nu am putut să depun probe”

Dosarul „Manhattan” în care Omar Hayssam, alături de alte persoane, este acuzat de înşelăciune şi delapidare, prin intermediul unui grup de firme numit „Manhattan” a ajuns la final, sentinţa finală urmând să fie anunţată pe 13 octombrie;Sirianul a anunţat că a făcut denunţuri la DNA şi DIICOT, transmite Mediafax.

La termenul de joi, prin intermediul avocatului său, Omar Hayssam a cerut amânarea şedinţei de judecată astfel încât sirianul să facă dovada că a făcut două denunţuri în ultima perioadă, cerând ca în baza acestora să beneficieze de o reducere a eventualei pedepse în actuala cauză.

Potrivit precizărilor din sala de judecată, ultimul denunţ a fost făcut la DIICOT, Omar Hayssam fiind audiat la data de 27 septembrie în legătură cu acesta. Un alt denunţ a fost făcut la DNA în cursul anului 2016. Avocatul a cerut termen pentru a face dovada colaborării cu anchetatorii astfel încât să beneficieze de reducerea pedepsei. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins solicitarea şi au judecat joi ultimul termen din dosar, la data de 13 octombrie urmând să anunţe sentinţa definitivă.

Omar Hayssam a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti la 13 ani şi patru luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de zece ani, pedepasa finală fiind de 23 de ani şi patru luni. La ultimul termen procurorii DIICOT au cerut un spor de pedepasă mai mare de zece ani.

„Eu consider că trebuie să menţineţi starea de arest până se pronunţă autorităţile statului asupra faptului că eu sunt terorist sau nu. Această cauză a avut efect asupra tuturor cazurilor. A fost presiunea mass-media, presiunea străzii, am fost obligat să plec, de aceea nu am putut să particip la ancheta penală, să depun probe. Chiar împotriva unor oameni am depus plângeri penale, vă pot da numere de dosare, la poliţia municipiului Timişoara. Nu am făcut parte din niciun grup infracţional. (…) Eram, totuşi, membru al unui partid. Eu din 1999 m-am retras din toate afacerile, lăsând conducerea celor la care eram eu asociat. Asta a fost greşeala vieţii mele. Atunci am devenit Suleyman Magnificul. Eram sultan dar nu ştiam ce aveam în casa. Aveam încredere în fratele meu dar nu ştiam ce am în casa. La fel şi cu cumnatul meu. Vă rog să nu mă judecaţi aşa cum s-a întâmplat la fond, vă rog să mă judecaţi după legea nouă. Autorităţile statului fac acum cercetări pentru tot ce e legat de mine şi de procesele care au fost. Sper din toata inima mea, cât mai repede, să vă aduc rezultatele anchetei. Dumneavoastră judecaţi acum după o pedeapsă care nu există în Europa, nici în Africa. Vă rog să acceptaţi apelul meu şi să mă achitaţi pentru că nu am greşit cu nimic”, a declarat Omar Hayssam în sala de judecată.

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis în judecată de DIICOT în luna octombrie a anului 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, toţi fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare, prin intermediul unui grup de firme, numit „Manhattan”. Mai multe imobile, terenuri şi instalaţii industriale, precum şi peste un milion de euro au fost puse sub sechestru în acest dosar.

În luna martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv contopirea pedepselor primite de Omar Hayssam în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, sirianul urmând să execute 23 de ani şi patru luni de închisoare.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fuga sa din ţară.

 

Cele mai citite

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...

Scenariu îngrijorător pentru viitorul României în NATO, dacă președinția va fi câștigată de Călin Georgescu

Publicația POLITICO atrage atenția asupra impactului pe care o eventuală victorie a candidatului independent Călin Georgescu în alegerile prezidențiale de duminică, 8 decembrie, l-ar...

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă