6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialOm de afaceri retinut la Timisoara in dosarul "Electrica"

Om de afaceri retinut la Timisoara in dosarul „Electrica”

Unul dintre oamenii de afaceri implicati in dosarul de coruptie „Electrica” a fost, ieri, retinut la Timisoara, dupa ce pe numele sau magistratii Tribunalului Timis a emis inca din luna mai a acestui an un mandat de arestare preventiva, in lipsa, pentru mituirea, in plina ancheta PNA a unui comisar al Garzii Financiare centrale.
Este vorba despre Vasile Calin, cercetat penal impreuna cu cel de-al treilea lot arestat in dosarul „Electrica”, intre care se afla doi functionari din Finantele centrale, precum si patronii unor firme din Bucuresti, Cluj si Arges, care au livrat catre filiala din Banat a societatii de distributie si furnizare a energiei electrice produse contrafacute, sub marca Siemens, la preturi supraevaluate. Potrivit anchetatorilor, de pe urma afacerii, „Electrica” a fost prejudiciata cu peste 100 de miliarde lei.

Lovitura financiara

Procurorii PNA care au investigat cazul sustin ca, la inceputul lunii ianuarie 2003, oamenii de afaceri Vasile Calin si Ioan Spiridon, precum si alti administratori ai unor firme din Bucuresti si din judetele Cluj si Arges, au pus la cale o adevarata lovitura financiara. Ei au pus bazele unui sistem de comercializare, la preturi supraevaluate, a unor produse electrice contrafacute, purtand numele unor firme consacrate, de renume mondial, precum Siemens. In capcana au cazut cei doi fosti directori timisoreni ai filialei „Electrica”, Livius Milea si Dan Viorel, „impinsi” – dupa cum sustin anchetatorii – de superiorul lor, directorul general Silviu Boghiu, ultimul din totalul celor 11 persoane arestate pana in prezent in acest dosar.
Pentru a accepta conditiile impuse de comerciati, fostii sefi de la „Electrica Banat” au fost „co-interesati” substantial primind „daruri” in bani si autoturisme de lux, a caror valoare a fost estimata la circa 5 miliarde lei. Cu ocazia controalelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, dispuse in cadrul anchetei de catre procurorii PNA la firmele din Bucuresti implicate in afacere, patronul Vasile Calin a prezentat echipei de control documente contabile falsificate prin care atesta in mod nereal legalitatea operatiunilor comerciale privind achizitia si inregistrarea produselor electrice contrafacute care au fost livrate societatii.
Verificarile au mai scos la iveala ca Gheorghe Dumitru este cel care a intocmit in fals un borderou de achizitii in numele unei alte firme, cu acordul administratorului acesteia, prin care se atesta, la fel, in mod nereal, ca ar fi achizitionat piese si subansamble electrice de la mai multe persoane fizice, in valoare de aproape 3,2 miliarde lei. Documentele au fost folosite pentru ridicarea din conturile bancare alimentate de „Electrica” pentru produsele comercializate acestei societati, activitate prin care a sprijinit grupul infractional constituit si coordonat de cel de-al treilea om de afaceri arestat in cauza, Vasile Croitoru.
Anchetatorii sustin ca acesta din urma ar fi dirijat intreaga activitate infractionala legata de achizitia produselor electrice, plata acestora, contrafacerea lor, transportul si vanzarea pieselor, inclusiv incasarea sumelor de bani de la beneficiari si utilizarea unei parti a acestor sume in scopul coruperii functionarilor din conducerea „Electrica Banat”.

„Pretul tacerii”- 1.500 de dolari

Intrucat controalele declansate riscau sa compromita si sa deconspire intreaga afacere, Vasile Calin si-a fortat norocul. In plina ancheta PNA, el a incercat sa-i cumpere atat pe comisarii Garzii Financiare, cat si pe functionarii publici de la Administratia Financiara. Desi sansele de reusita pareau minime, in conditiile in care toata lumea statea cu ochii pe acest caz de coruptie, culmea, demersul a reusit. Prin intermediul colegului sau de afaceri, Gheorghe Dumitru, Calin i-a oferit comisarului Emanuel Soroiu suma de 1.500 dolari. In schimbul banilor, functionarul public urma sa intervina pe langa echipa de control, astfel incat sa intarzie finalizarea verificarilor dispuse de PNA, cel putin pana la pregatirea documentatiei falsificate si sa accepte actele false ca fiind reale pentru a influenta rezultatul controlului.
Apoi, pentru a obtine numere de inregistrare false, antedatate (aproape doi ani) ale bilanturilor contabile si decontarilor de TVA, acelasi Vasile Calin a „cumparat” bunavointa functionarei Gabriela Gostinar, referent la Administratia Finantelor Publice a Sectorului 2 Bucuresti, care si-a riscat cariera si libertatea pentru 300 dolari.
Cei trei oameni de afaceri, despre care procurorii PNA au mentionat ca ar mai fi implicati si in alte afaceri ilegale, au disparut la putin timp dupa declansarea cercetarilor, astfel ca mandatele de arestare au fost emise in lipsa lor. Dintre acestia, in spatele gratiilor a ajuns, intre timp, doar Vasile Calin, audiat ieri, timp de mai multe ore, la PNA Timisoara. Pana in prezent in acest dosar de coruptie au fost deja arestate 11 persoane, iar alte 40 au fost puse sub invinuire.
Primele arestari operate au vizat fosta conducere a SC „Electrica Banat”, persoane intre care se regasesc nume precum cel al ex-directorului general Livius Ioan Milea, ex-director general al Societatii de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat (SISEE), Dan Viorel, fostul director comercial, Gheorghe Erimescu, si fosta sefa a Serviciului Aprovizionare de la SISEE, Anca Iulia Crudu. Acestia sunt acuzati de prejudicierea societatii cu 100 de miliarde lei prin achizitionarea de produse supraeveluate contrafacute, purtand marca Siemens, fara licitatie, de la anumiti agenti economici, constituiti – potrivit PNA – intr-o grupare infractionala de crima organizata in materie economica si sprijiniti chiar de fostul director general al SC „Electrica” Bucuresti, Silviu Boghiu. Acesta din urma a fost arestat luna trecuta la Timisoara, sub acuzatia de luare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Desi, pentru aflarea adevarului, avocatii inculpatilor au insistat in legatura cu audierea in aceasta cauza si a fostului ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu (PSD), asupra acestei cereri s-a lasat tacerea. Despre social-democrat cei implicati in afacerea „Electrica” sustin ca ar fi coordonat operatiunile, pe o mana cu Boghiu.

Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Mai multe țări își cresc măsurile de securitate după atacul terorist din Germania

Mai multe ţări iau măsuri pentru intensificarea securităţii după atacul de vineri din Germania soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă