Dan Mircea Neagoe, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, a adus României încă un rezultat de excepţie. El a obţinut, recent, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, care s-a desfăşurat în Brazilia. Pentru această olimpiadă, participanţii au trecut prin câteva probe teoretice şi practice din fizică, chimie, biologie, geografie, geologie, meteorologie, hidrologie şi astronomie. Proba teoretică a avut subiecte interdisciplinare.
Proba practică a debutat cu o evaluare la geologie: „Ne-au dus la o cascadă. Ne-au pus întrebări despre geologia şi morfologia locului respectiv. După-amiază, am avut proba de astronomie, o probă foarte interesantă la care am avut de determinat viteza de rotaţie unghiulară a pământului în jurul axei. Am avut la dispoziţie o masă cu o gaură în ea. Pe jos aveam nişte hârtie milimetrică şi trebuia să măsurăm cu cât se deplasează spotul de lumină într-un interval de timp. Potrivit unor calcule, am determinat apoi viteza unghiulară. Seara a continuat din nou cu geologia“, ne-a povestit Dan. „Munca mea pentru această olimpiadă a început în urmă cu câteva luni. Chimia şi fizica îmi plac cel mai mult“, a completat elevul.
Constănţeanul a excelat şi anul trecut, când a obţinut în Argentina medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori. „Dan îşi continuă ascensiunea cu această medalie de argint. Este superb să lucrezi cu astfel de copii. Este un copil deosebit, lucrează foarte mult timp singur, sub îndrumarea noastră. Este suficient să îi dai o indicaţie, o trimitere, şi el studiază“, a precizat profesoara sa de fizică, Adina Dogărescu.
„Dan are experienţă în diverse concursuri. Acesta este unul dintre ele. Îl felicit şi pentru această performanţă. Acest lucru a fost posibil pentru că el are un profil de performer care presupune anumite competenţe speciale, lucru dobândit în timp cu efort, cu dăruire şi pasiune“, a menţionat profesoara de chimie, Doina Bălaşa. După ce va termina liceul, Dan Neagoe ar dori să urmeze Medicina sau să lucreze în cercetare. El a încheiat clasa a IX-a cu media generală 9,84 și este de părere că pentru a reuşi într-o competiţie de top trebuie să munceşti constant.