Timp de sapte zile, in perioada 25-31 august, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu organizeaza Olimpiada Nationala „Mestesuguri artistice traditionale”, mai precis faza nationala a celei de-a XI-a editii. Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului se va transforma intr-un aliat al scolii in dezvoltarea sensibilitatii estetice a copiilor, a capacitatii lor de a aprecia frumosul, de a dezvolta aptitudinile de creatie si de a realiza educatie etno-identitara. Olimpiada Nationala „Mestesuguri artistice traditionale” este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, prin Complexul National Muzeal „ASTRA” Sibiu, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, si derulata in cadrul programului „Tezaure umane vii”, initiat in anul 1983 de Muzeul ASTRA.
La concurs participa copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, castigatori ai locurilor I la fazele judetene organizate de inspectoratele scolare, care au deprins unul dintre mestesugurile traditionale fie in familie, de la mari maestri, membri ai Academiei Artelor Traditionale din Romania, fie in scoala sau la cluburile copiilor si elevilor. Concurentii trebuie sa faca dovada atat a calitatilor artistice si tehnice, de indemanare si rafinament estetic, cat si al simtului artistic propriu, respectand traditia locala a genului.
Mestesugurile traditionale acceptate in concurs sunt: olarit, tesut, brodat, confectionat podoabe, cojocarit, curelarit, sculptura in lemn, prelucrarea sau decorarea metalelor, osului sau cornului, confectionat de instrumente muzicale, pictura de icoane pe lemn sau pe sticla, incondeiat de oua, impletit fibre vegetale. In conformitate cu regulamentul, copiii se vor prezenta la Sibiu in costumul popular specific localitatii de origine! In cadrul Olimpiadei are loc si cea de-a XIV-a editie a Concursului National de Pictura Religioasa „Icoana din sufletul copilului”, organizata sub inaltul patronaj al Patriarhiei Romane.