În premieră, Constanţa găzduieşte, în perioada 2-6 septembrie, Olimpiada internaţională de lectură. Ieri, la deschiderea oficială a evenimentului, au luat parte cei 51 de participanţi, atât din România, cât şi din Republica Moldova, elevi din clasele V-XII, alături de dascălii lor coordonatori şi de profesori universitari. Preşedintele primei ediţii a olimpiadei de la malul mării este prof. univ. dr. Liviu Papadima, prorector al Universităţii din Bucureşti, unul dintre cei convinşi de necesitatea lecturii în rândul tinerilor.
„Această olimpiadă este, din punctul meu de vedere, o iniţiativă foarte binevenită. Toată lumea se vaită că tinerii din ziua de azi citesc tot mai puţin. Pe de altă parte, văd că se face foarte puţin pentru a preveni acest lucru. Sunt dintre aceia care cred că cititul cărţilor de beletristică este foarte important pentru formarea unui tânăr. Trebuie să avem mai multă forţă de convingere în acest sens. Nu e un lucru uşor. E o problemă pentru care îşi bat capul toate ţările în momentul de faţă. Stilul de viaţă al tinerilor s-a schimbat radical, în privinţa aceasta noi, generaţiile mai vârstnice, ne simţim ca pe altă planetă, iar întrebarea este dacă lectura îşi poate găsi locul în această schimbare radicală de context. Părerea mea este că da”, a spus invitatul special.
În ce constau probele
Pe 4 septembrie, candidaţii vor avea o probă scrisă, cu texte literare şi nonliterare, la prima vedere. Vor fi verificate, astfel, competenţele de lectură, dar şi competenţele de a gândi critic şi analitic. Subiectele sunt elaborate de către membrii Comisiei Centrale a Olimpiadei internaţionale de lectură.
Dau joaca pe citit
La startul competiţiei s-au aliniat elevi care de bunăvoie dau joaca pentru citit. Andreea este în clasa a VIII-a şi reprezintă judeţul Vâlcea. „Îmi place foarte mult să citesc. De mică am crescut printre cărţi. Mereu am fost la concursuri de română şi această materie a devenit o pasiune, poate chiar mai mult. Vara aceasta am citit „Anna Karenina”, de Lev Tolstoi, şi foarte multe cărţi ale Anei Blandiana. E un fel de idol al meu. Lectura obligatorie de la şcoală nu este o povară, ci o plăcere pentru mine”, ne-a spus olimpica.
„Exişti prin literatură”
Şi pentru Simina, elevă în clasa a VII-a în judeţul Olt, cititul este o pasiune. „Cititul este o pasiune pe care o cultiv de când eram mică şi am realizat cu timpul că mă regăsesc în această activitate. Mie îmi place munca spirituală şi o consider ca o meditaţie. Recent, am început să citesc literatură contemporană, cărţile lui Mircea Cărtărescu, citesc şi Ana Blandiana. De asemenea, am citit de Ioana Pârvulescu, «Întoarcere în secolul XXI». Mi se pare o literatură unică, foarte reuşită. Citesc şi cărţi clasice. Poetul meu preferat este Lucian Blaga şi scriitorul preferat este Mihail Drumeş. Lectura te ajută pe parcursul vieţii, devii om, nu doar trăieşti, ci începi să şi exişti. Exişti prin literatură şi te renaşti cu fiecare carte pe care o citeşti. Îmi doresc să-mi continui pasiunea pentru literatură prin a scrie cărţi, dar pe plan profesional o să merg pe Medicină”, a spus ea.
Olimpiada de la Constanţa este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Olimpiada de lectură este organizată în premieră în Constanța