7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialOligarhul revolutionar

Oligarhul revolutionar

Din biroul sau londonez pazit de britanici si ceceni, celebrul oligarh Boris Berezovski il ameninta intr-un interviu in exclusivitate pentru "Romania libera" pe Vladimir Putin, odinioara aliatul sau. "Regimul lui Putin si-a pierdut legitimitatea si nu poate fi rasturnat decat prin forta", spune magnatul rus, dat in urmarire prin Interpol si supravietuitor al mai multor incercari de asasinat. Berezovski nu se sfieste sa-l infiereze nici pe George W. Bush, desi face afaceri cu fratele sau mai mic, Neil Bush. "Un ignorant care nu intelege cum functioneaza lumea" – e verdictul dat presedintelui american. Oligarhul rus nu considera ca Europa depinde de energia rusa si ca ar putea riposta mai dur, de exemplu blocand conturile "umplute cu bani murdari" ale elitelor ruse. Insa "Vestul nu are vlaga politica de a face ceva", deplange Berezovski lipsa leadership-ului european. Angela Merkel este singurul personaj in care magnatul rus si-ar pune sperantele, pentru ca "a crescut intr-o tara socialista si intelege mai bine ca oricine care e adevarata fata a lui Putin".

Ahmed Zakaev, fost sef al rezistentei cecene si actualmente ministru de Externe in guvernul independentist cecen antirus, conduce prin Londra folosind reflexele pe care le-a capatat in vremea in care gonea prin strazile desfundate din Groznai, capitala Ceceniei, in pauzele dintre bombardamentele rusesti: repede, calm si facand un slalom printre cratere imaginare. Zakaev e cel care a aranjat interviul cu Boris Berezovski, oligarhul rus care, din aliat al lui Putin, a devenit cel mai mare dusman al Kremlinului. De cand Berezovski si Zakaev au obtinut azilul politic in Marea Britanie, in 2002, Moscova nu inceteaza sa ceara extradarea lor, ba chiar a lansat un mandat Interpol impotriva lor.
Birourile lui Berezovski se afla in Mayfair, un cartier luxos al Londrei despre care ghidurile turistice spun: "Aici vine regalitatea la cumparaturi, in vreme ce noi, plebea, ne multumim sa ne holbam". Pe Down Street, intr-un luxos imobil de birouri, etajul lui Berezovski e pazit de agenti britanici in civil si de doi "gentlemeni" mai inchisi la piele, a caror identitate devine limpede in momentul in care Zakaev li se adreseaza in cecena. Berezovski este acum un sprijinitor activ al cauzei independentei cecene.

In birou, el e gata pentru interviu, scund, afabil, prietenos si aratand mai tanar decat cei 61 de ani ai sai, dupa ce a slabit mult comparat cu fotografiile sale anterioare. Imi strange mana, zambind: "Buna, eu sunt Boris".
Ofera ceai negru, foarte tare, desi ceasca lui nu contine decat niste apa calduta abia colorata. Nu-mi pot alunga din minte faptul ca unul dintre prietenii si colaboratorii sai apropiati, Alexandr Litvinenko, si el un refugiat politic rus si fost ofiter al serviciilor secrete ruse, FSB, a murit in conditii oribile dupa ce a baut o ceasca de ceai in care se turnase o substanta radioactiva rara si ucigatoare, poloniu 210.
Desi pare mai modest si apare mai putin in public decat un alt oligarh rus stabilit la Londra, Roman Abramovici (care e in acelasi timp proprietar al clubului de fotbal Chelsea si guvernator al provinciei siberiene Ciukotka, intrucat, om prevazator, si-a pastrat relatiile cu Kremlinul), Berezovski nutreste ambitii diferite. El nu inceteaza sa proclame cu voluptate ca doreste sa-l rastoarne pe Putin.
La sfarsitul interviului, "Boris" ofera un cadou: cele trei volume, cu autograf, ale colectiei articolelor si interviurilor sale, din care primul volum se deschide cu doua motto-uri; unul e din Machiavelli: "Politica e arta posibilului". Celalalt motto e extras chiar din Berezovski: "Revolutia e arta imposibilului. Contrarevolutia nu este insa o arta".

» Domnule Berezovski, afirmati ca sunteti liderul opozitiei impotriva lui Putin, dar in realitate nu puteti calatori in nici o alta tara decat Israelul, intrucat ati putea fi arestat si trimis in Rusia pe baza mandatului Interpol lansat de autoritatile ruse atat impotriva dumneavoastra, cat si a lui Zakaev.

— Din pacate, exista aici o contradictie intre Conventia de la Geneva asupra Drepturilor Refugiatilor si regulile Interpolului. Interpolul este o organizatie represiva, si asta inca din anii ‘30, cand i-a ajutat pe nazisti. Aceasta organizatie nu a urmat tendintele democratice care au modelat Europa in ultimii 50 de ani. Asa ca, intr-adevar, daca vin prin Europa cu pasaportul meu de refugiat si daca o tara vrea sa-i faca pe plac lui Putin, atunci, intr-adevar, as putea fi arestat pe baza acelui mandat Interpol.

» Ati fost un apropiat al Kremlinului inainte de a rupe relatiile cu Putin. Este oare Kremlinul un bloc unit, cum se spune, sau se infrunta acolo mai multe factiuni care se bat pentru putere?

— Ar fi o pierdere de timp sa analizam toate factiunile care se infrunta in interiorul Kremlinului. As spune mai degraba ca puterea actuala se caracterizeaza printr-o lipsa totala de idei. Puterea actuala nu mai are o ideologie, ci se preocupa mai degraba de apararea propriilor sale interese mercantile. Or, in absenta unei ideologii nu poate exista o unitate a puterii. In mod paradoxal, puterea noastra actuala e mai putin unita chiar decat in timpul lui Stalin. si acela era un regim criminal, dar multa lume credea in el, credea in idealul comunist. Astazi insa, fiecare camarila isi apara doar interesele proprii.

» Vorbiti ca si cum Putin ar fi doar o jucarie in ghearele unor forte oculte.

— Nu, nu asta am vrut sa spun. Ce-am vrut sa spun este ca Putin nu apara nici un fel de ideologie. Asta nu inseamna insa ca el nu ar avea propriile sale interese. Din cate stiu, Putin este profund varat in afaceri. Numai ca s-a implicat prea mult, iar acum toate acele interese au capatat un caracter criminal. Sunt insa profund convins ca el e cel care ia deciziile, ceea ce nu inseamna, desigur, ca nu ar avea consilieri. Putin a incheiat un contract cu serviciile secrete, cu businessmenii Kremlinului si cu toti politicienii care au creat toate acele partide-fantoma. Contractul e foarte simplu: ei i-au lasat lui puterea, iubirea poporului si o avere personala, iar el le-a creat in schimb o baza legala pentru ca afacerile lor sa prospere atat in Rusia, cat si in Occident. Dar nici el si nici ei nu mai sunt acum in stare sa duca la capat acest contract. Asta pentru ca Putin si-a pierdut principala calitate pe baza careia se incheiase contractul.

» Si care e aceea?

— Respectabilitatea! E drept, Vestul a inchis ochii in fata faradelegilor comise la noi: crime de razboi in Cecenia, atacul impotriva acelui teatru in care sute de cetateni pasnici au fost ucisi, atacul impotriva scolii din Beslan, toate acestea i-au distrus imaginea lui Putin, si totusi Vestul cauta atat de mult sa-i faca pe plac, gandindu-se numai la petrol si gaze. Dar ascultati ce va spun: si Occidentul trece printr-o criza intelectuala. Uitati-va numai la George W. Bush, un ignorant care nu intelege cum functioneaza lumea si care a facut ca planeta sa fie si mai primejdioasa decat era. Putin, in schimb, a mers pana la a organiza un atac terorist asupra Londrei. Ordonand asasinarea lui Alexandr Litvinenko prin intermediul unei substante radioactive, el a otravit inca 1.000 de londonezi, inclusiv pe mine si pe Ahmed Zakaev. Putin a devenit astfel un terorist international. In acelasi timp, el si-a pierdut calitatea de "nas" al afacerilor sumbre din Rusia si se regaseste acum intr-o fundatura.

» Ati spus de mai multe ori ca regimul lui Putin poate fi rasturnat numai cu forta.
— O spun inca o data acum in mod deschis: acest regim si-a pierdut legitimitatea si nu poate fi, intr-adevar, rasturnat decat prin forta. E vorba de un regim care a devenit periculos nu doar pentru Rusia, dar si pentru intreaga planeta. Dreptul popoarelor de a se revolta e garantat nu numai de catre Carta ONU a Drepturilor Omului, dar chiar si de catre Constitutia Federatiei Ruse.

» Dar ce poate face Europa, cand ne gandim cat e de dependenta de energia rusa?

— Hai sa fim seriosi, Europa nu depinde de energia rusa, asta e un mit. Europa, ca si America, desigur, ar putea lua masuri concrete, blocand, de pilda, conturile in banca ale elitelor ruse. Toate conturile rusesti din Occident sunt umplute cu bani murdari.
Azi nu e cum era in vremea comunismului, cand URSS era izolata, iar cetatenii sovietici nu aveau cum sa isi trimita banii in banci occidentale. Acum toti isi ascund banii aici, numai ca Vestul nu are vlaga politica de a face ceva. Uitati-va la cineva cum e Schröder – o tarfa politica!
Astea nu sunt cuvintele mele, asa l-a numit un senator american. Eu mi-as pune mai degraba sperantele in cineva cum e Angela Merkel, care a crescut intr-o tara socialista si care intelege mai bine ca oricine care e adevarata fata a lui Putin.

» Matematicianul miliardar

Considerat cap al mafiei ruse de catre revista Forbes, protejat de britanici si vanat de Interpol, Boris Abramovici Berezovski a devenit un simbol al oligarhiei ruse si personaj de film.

Nascut la Moscova in 1946, Berezovski este doctor in matematica si fizica.

Berezovski a intrat in afaceri la finele epocii sovietice, in perioada Perestroikai, vanzand masini de la fabrica de stat Autovaz, printr-o schema piramidala.

In timpul presedintiei lui Boris Eltin, Berezovski a facut parte din cercul apropiatilor fostului lider de la Kremlin, care l-a numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate Nationala si apoi secretar al Organizatiei pentru Coordonarea Tarilor CSI.

A preluat compania aeriana Aeroflot, compania de petrol Sibneft, o mare parte din industria rusa de aluminium, precum si ORT, televiziunea de stat.

Berezovski are legaturi puternice cu diaspora cecena, aceasta fiind una dintre cauzele divergentelor sale cu Vladimir Putin, pe care totusi l-a sustinut in alegerile din 2000.

In timpul campaniei anticoruptie initiate de Putin, Berezovski a fugit in Marea Britanie, scapand astfel de punerea sub acuzare pentru complicitate la frauda si spalare de bani.

Si-a vandut o mare parte din imperiul sau energetic si media protejatului sau Roman Abramovici, care a pastrat o relatie mai buna cu Putin.

In ultimii ani, Berezovski a intrat in afaceri si cu Neil Bush, fratele mai mic al presedintelui George W. Bush.

Anul trecut, Berezovski l-a acuzat pe Putin de otravirea cu poloniu a asociatului sau si fost agent KGB Alexander Litvinenko, de asemenea aflat in exil la Londra.

In iunie 2007, Berezovski a urmat sfatul Scotland Yard de a parasi temporar Marea Britanie.

Pe 18 iulie autoritatile britanice au capturat si expulzat un asasin rus platit sa-l lichideze.

Cele mai citite

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Premieră istorică realizată de astronomi

Astronomii au realizat o premieră istorică, capturând o imagine detaliată a stelei WOH G64, un gigant roșu aflat în ultimele etape ale vieții, situat...
Ultima oră
Pe aceeași temă