6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialOLANDA -GERMANIA 1-2. Olanda aproape eliminata de la Euro 2012

OLANDA -GERMANIA 1-2. Olanda aproape eliminata de la Euro 2012

Echipa de fotbal a Germaniei a învins Olanda cu scorul de 2-1 (2-0), miercuri seara, pe stadionul ”Metalist” din Harkov, în Grupa B la EURO 2012, competiţie de fotbal găzduită de Polonia şi Ucraina în perioada 8 iunie – 1 iulie, potrivit Agerpres.
Mario Gomez a marcat golurile Germaniei (24, 38), ambele din pasele lui Schweinsteiger, iar Olanda a redus din diferenţă în partea secundă prin Robin van Persie (73). Germania este prima echipă calificată în sferturile de finală ale competiţiei.

Olanda a avut o posesie bună în debutul jocului şi şi-a creat şi două situaţii notabile, prin van Persie, dar mai întâi Neuer a intervenit foarte bine (7), iar apoi atacantul lui Arsenal a trimis pe lângă poartă (11).

Germania a trecut pe lângă gol, însă, încă din min. 8, când Mesut Özil a şutat din voleu din afara careului, mingea a lovit bara şi a ajuns în braţele lui Stekelenburg. Nationalmannschaft a deschis scorul după o fază superbă, în ciuda posesie nete a batavilor: Schweinsteiger l-a angajat pe Gomez, acesta a pivotat pe lângă fundaş şi a marcat simplu în poarta Olandei (24).

”Portocala mecanică” a mai avut o singură ocazie în prima repriză, un şut al lui Robben (26), prin de neuer, coechipierul său de la Bayern. În rest, viitoarea adversară a României în preliminariile Cupei Mondiale din 2014 nu a legat aproape nimic.

Stekelenburg a salvat golul în min. 27, când a respins lovitura de cap a lui Badstuber, rămas nemarcat în 6 m (37). Germania şi-a mărit avantajul prin acelaşi Mario Gomez, aflat la golul trei la acest turneu, care a marcat din unghi, tot după o pasă a lui Schweinsteiger (38). Portarul Stekelenburg a mai avut o intervenţie de senzaţie la ultima fază a reprizei, când a scos de sub transversală o lovitura liberă deviată nefericit de Robben (45+1).

La pauză, Olanda avea o posesie a mingii, conform uefa.com, de 57 de procente.

Deşi era de aşteptat ca repriza a doua să aducă o schimbare în joc, tot Germania a fost aproape de gol, după incursiunea de peste 40 de metri a fundaşului Hummels, cărei Stekelenburg s-a opus în două rânduri (52).

”Portocala mecanică” a început să lege mai bine jocul şi a avut două ocazii bune de gol, prin van Persie (58), care l-a întrebuinţat serios pe Neuer, şi Sneijder (62), care a trimis puţin pe lângă bară. Robben a reluat şi el alături, din întoarcere (69). Boateng a salvat golul printr-un plonjon la sacrificiu (71), blocând şutul lui Sneijder. Aceste faze au prefigurat golul Olandei, semnat de van Persie, care a scăpat pe centrul apărării germane şi a înscris de la marginea careului (73). Olanda nu a mai reuşit nimic notabil până la final, Germania fiind aproape de un gol antologic în final (90), când Klose a fost gata să profite de o ezitare a lui Stekelenburg.

Olanda este marea dezamăgire a competiţiei până acum şi ocupă ultimul loc în grupă, fără vreun punct, şi cu şanse minime de a merge mai departe, doar în cazul unei victorii în faţa Portugaliei, coroborată cu un succes al Germaniei în faţa Danemarcei.

 

Olanda – Germania 1-2 (0-2)

Au marcat: Robin van Persie (73), respectiv Mario Gomez (24, 38).

Harkov, Stadion ”Metalist”: 38.000 spectatori

EURO 2012, Grupa B

 

Au evoluat echipele:

Olanda: 1. Maarten Stekelenburg – 2. Gregory van der Wiel, 3. John Heitinga, 4. Joris Mathijsen, 15. Jetro Willems – 6. Mark van Bommel (căpitan; 23. Rafael van der Vaart, 46), 8. Nigel de Jong – 11. Arjen Robben (7. Dirk Kuyt, 82), 10. Wesley Sneijder, 20. Ibrahim Afellay (9. Klaas-Jan Huntelaar, 46) – 16. Robin van Persie. Selecţioner: Bert van Marwijk.

Rezerve neutilizate: 12. Michel Vorm, 22. Tim Krul – 5. Wilfred Bouma, 13. Ron Vlaar, 15. Jetro Willems, 14. Stijn Schaars, 17. Kevin Strootman, 18. Luuk de Jong, 19. Luciano Narsingh.

Germania: 1. Manuel Neuer – 20. Jerome Boateng, 5. Mats Hummels, 14. Holger Badstuber, 16. Philipp Lahm (căpitan) – 6. Sami Khedira, 7. Bastian Schweinsteiger – 13. Thomas Müller (15. Lars Bender, 90+2), 8. Mesut Özil (18. Toni Kroos, 81), 10. Lukas Podolski – 23. Mario Gomez (11. Miroslav Klose, 72). Selecţioner: Joachim Löw.

Rezerve neutilizate: 12. Tim Wiese, 22. Ron-Robert Zieler – 3. Marcel Schmelzer, 4. Benedikt Höwedes, 17. Per Mertesacker, 2. Ilkay Gündogan, 9. André Schürrle, 19. Mario Götze, 21. Marco Reus.

 

Arbitru: Jonas Eriksson; arbitri asistenţi: Stefan Wittberg, Mathias Klasenius (toţi din Suedia); arbitru de rezervă: Tom Harald Hagen (Norvegia); arbitri asistenţi adiţionali: Markus Strömbergsson, Stefan Johannesson (ambii din Suedia)

Cartonaşe galbene: Nigel de Jong (80), Boateng (87), Willems (90).

MIN 73 GOOL Olanda Van Persie inscrie imparabil

Min. 70 – Gomez trage din unghi dificil, din interiorul careului, mingea se scurge în aut de poartă.

Min. 69 – Robben preia pe piept o centrare de pe stânga şi şutează din prima pe lângă poartă.

Min. 67 – Sneijder îl faultează pe Khedira la centrul terenului.

Min. 64 – Muller este deposedat şi este corner pentru Germania.

Min. 61 – Sneijder trage puternic de la 20 de metri, mingea ocoleşte pe puţin stâlpul porţii lui Neuer.

Min. 58 – Şutul lui Lahm, de la 18 metri, este blocat de defensiva Olandei.

Min. 58 – Şutul lui Van Persie este blocat excelent de Neuer.

Min. 56 – Robben trage, mingea este deviată în corner.

Min. 55 – Ozil şi Podolski combină în careul batavilor, dar ultimul este surprins în offside.

Min. 51 – Hummels avansează în poziţie centrală, dar şuturile sale sunt respinse în două rânduri de Stekelnburg. Corner pentru Germania.

A inceput repriza secunda

S-a terminat prima repriza

Min. 45+1 – Stekelenburg scoate de sub bară şutul din lovitură liberă al lui Podolski, deviat de Robben.

MIN 37 GOOOL Germania Gomez inscrie din nou din unghi, in plasa laterala

MIN 36 Ozil a pasat lui Badstuber. Germanul a sutat de la 6 metri si portarul olandez a salvat de la un gol aproape sigur

Min. 32 – Muller centrează pe jos în faţa porţii, Gomez nu ajunge la minge.

Min. 30 – Şutul lui Robben de la 16 metri este blocat de Khedira.

Min. 29 – Schweinsteiger îl lansează în banda stângă pe Lahm, dar mingea este prea lungă.

Min. 26 – Robben trage de la peste 20 de metri, Neuer reţine.

MIN 23 GOOOL GERMANIA Gomez inscrie. Schweinsteiger ii paseaza excelent lui Gomez, iar atacantul inscrie dupa o preluare perfecta

Min. 20 – Robben părăseşte terenul după ce şi-a spart capul la un duel cu Badstuber.

Min. 18 – Hummels respinge în corner centrarea lui Afellay în faţa porţii.

Min. 16 – Van Persie preia pe piept o pasă lungă, intră în careu, dar Boateng îl deposedează în tuşă. Corner pentru Olanda.

Min. 13 – Ozil cade în careu, dar centralul suedez lasă jocul să continue.

Min. 11 – Van Persie trage în cros de la marginea careului, mingea se duce pe lângă.

Min. 9 – Afellay centrează de pe stânga, Neuer prinde.

Min. 8 – Ozil trage din prima, de la 16 metri, Stekelenburg e la post.

Min. 6 – Van Persie nu reuşeşte să trimită pe colţ, după o pasă în adâncime, şi Neuer reţine.

Min. 2 – Sneijder şi Van Persie combină la marginea careului, dar pasa mijlocaşului nu ajunge la atacantul lui Arsenal.

Min. 1 – A început partida.

 

Olanda: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems -Van Bommel, De Jong – Robben, Sneijder, Afellay – Van Persie

Germania: Neuer – Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Muller, Ozil, Podolski – Gomez

EURO 2012. Olanda întâlneşte astăzi, de la ora 21:45, pe stadionul ”Metalist” din Harkov , echipa Germaniei, în cadrul Grupei B la EURO 2012, competiţie care are loc în Polonia şi Ucraina în perioada 8 iunie – 1 iulie, potrivit Agerpres.

Cele două formaţii, vechi rivale, se întâlnesc pentru a opta oară la un turneu final şi pentru a cincea oară la EURO. Germania a reuşit trei victorii, faţă de două ale batavilor, celelalte două fiind remize. Cele două formaţii au marcat cel puţin un gol în ultimele şapte meciuri directe.

Istoria aminteşte câteva meciuri clasice oferite de cele două rivale, finala Cupei Mondiale din 1974, când ”portocala mecanică”, cu Johan Cruyff în echipă, a deschis scorul din penalty, dar a pierdut 1-2 la Munchen. În semifinalele EURO 1988, la Hamburg, Marco Van Basten a marcat pe final de joc şi a adus victoria Olandei cu scorul de 2-1. La CM 1990, în Germania a învins Olanda cu scorul de 2-1 în optimi, după ce atacantul german Rudi Voeller şi olandezul Frank Rijkaard au fost eliminaţi.

Olanda a evoluat la opt ediţii ale competiţiei de la introducerea fazei grupelor. Eşecul în faţa Danemarcei (0-1), la EURO 2012, a fost prima oară când Olanda a pierdut primul său meci la un turneu final, cu excepţia ediţiei din 1988, la care au debuta cu un 0-1 în faţa Uniunii Sovietice. Ca o curiozitate, a fost singura dată când Olanda a câştigat competiţie, după 2-0 cu aceeaşi URSS în finală.

Ultima oară când Olanda a remizat într-un meci oficial s-a petrecut în urmă cu 5 ani (38 de jocuri desfăşurate de atunci), un 0-0 cu România, la Rotterdam, în preliminariile EURO 2008 (în martie 2007). Olanda, viitoarea adversară a României în preliminariile Cupei Mondiale 2014, a câştigat 31 de partide şi a pierdut 7 meciuri oficiale.

Germania a câştigat toate cele 10 meciuri din preliminarii şi a marcat în fiecare din ultimele 17 partide internaţionale, în 9 dintre acestea înscriind cel puţin trei goluri. Ultimul meci în care Nationalmannschaft nu a marcat a fost un 0-0 cu Suedia, în noiembrie 2010, în deplasare (amical).

Atacantul Mario Gomez, cel care a adus victoria cu Portugalia (1-0), a înscris 6 goluri în ultimele şase meciuri oficiale.

Meciul de pe stadionul ”Metalist” din Harkov va fi arbitrat de suedezul Jonas Eriksson.

Echipele probabile:

Olanda: Stekelenburg – van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems – van Bommel, Nigel de Jong – Robben, Sneijder, Afellay – van Persie. Selecţioner: Bert van Marwijk.

Germania: Neuer – Jerome Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Schweinsteiger, Khedira – Thomas Mueller, Mesut Ozil, Podolski – Mario Gomez.

Selecţioner: Joachim Loew.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă