4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialOlanda, dincolo de Amsterdam

Olanda, dincolo de Amsterdam

Nu vă faceţi griji! Şi la sate sau în oraşele mai mici găsiţi de toate: alei drăguţe, buticuri pentru shopping, pub-uri, muzee şi chiar coffee shopuri.

Mulţi turişti care decid să viziteze Olanda se opresc în Amsterdam sau alt oraş mare, precum Haga sau Rotterdam. Dar Olanda nu se termină aici. Dincolo de coffee shopuri şi „vitrinele roşii” se află o lume încă nedescoperită de majoritatea turiştilor. O lume cu orăşele liniştite şi pline de verdeaţă, cu animale care se plimbă libere şi fără teama de oameni, la doar câţiva metri de tine.

Olanda dincolo de Amsterdam are sate în care viaţa este simplă şi liniştită, oamenii duc un trai normal, fără stresul din metropole. În satele din Olanda poţi vedea iepuri sau vulpi prin curţile oamenilor după lăsarea întunericului sau poţi vedea turme de căprioare din autobuz, iar pescăruşii devin chiar enervanţi cu insistenţa lor de a-ţi cere de mâncare.

Zandvoort aan Zee

Iniţial un simplu sat de pescari, Zandvoort este astăzi una din principalele staţiuni la Marea Nordului. Cu zeci de pensiuni şi hoteluri, acesta îşi aşteaptă turiştii în fiecare zi însorită – iar olandezii ştiu să profite din plin de aceste puţine zile. Majoritatea celor care vin în această staţiune sunt olandezi sau germani.

Dacă ajungi aici într-o zi caldă, forfota din jur o să te facă să crezi că eşti într-un oraş aglomerat. Nu este chiar aşa. O dată ce ai ajuns lângă mare, vei vedea loc de plajă cât cuprinde. Această plajă vastă oferă turiştilor străini ocazia unui concediu inedit. Nu rata să cumperi câteva produse culinare din peşte proaspăt, iar dacă eşti dornic să îţi încerci norocul la cărţi sau ruletă, tot aici poţi testa unul din multele cazinouri. Când te plictiseşti de plajă, poţi face o plimbare în natură, printre dune. Sunt „nişte dealuri de nisip” formate în mod natural, unde olandezii îşi plimbă câinii seara. Pentru turişti, există porţiuni îngrădite, unde pot admira animale sălbatice, de regulă iepuri şi căprioare. Cu puţin noroc, le poţi vedea şi din stradă, însă dacă doreşti o vizită ca la carte trebuie să plăteşti.

Tot aici se desfăşoară periodic curse de maşini la Circuit Park Zandvoort. Dacă eşti amator, poţi încerca o vizită. Circuitul este interesant deoarece este amenajat tot pe nişte dune de nisip. Amatorii de shopping sau de coffee shopuri îşi pot satisface şi ei nazurile, deoarece există numeroase buticuri şi câteva coffee shopuri în micuţul Zandvoort. În ceea ce priveşte cazarea, sunt numeroase opţiuni, dar cel mai avantajos este să te cazezi la pensiune.

Geithoorn (în traducere liberă „coarne de capră”)

Puţin mai departe, la 95 de kilometri de Amsterdam, undeva în inima Olandei, găseşti satul Geithoorn, un fel de Veneţie a Nordului. Este o oază de verdeaţă, brăzdată de numeroase canale şi lacuri, cu case mici, care păstrează acoperişul din stuf. Casele sunt de acum 200 de ani şi au podeţe de lemn, ce fac legătura cu centrul satului. În Geithoorn rar vei vedea maşini, căci oamenii se deplasează fie cu bicicleta, fie cu barca.

În sezon, turiştii pot vizita satul cu barca, existând tururi organizate. Totodată, se pot închiria şi biciclete. Dacă pleci doar pentru o zi, atenţie la orarul autobuzelor şi trenurilor. În cazul în care ai ratat ultimul autobuz către Steenwijk, rişti să pierzi şi trenul. Până la gara din Steenwijc sunt de mers aproximativ opt kilometri pe jos, iar olandezii nu prea obişnuiesc să ia autostopişti. Biletul de tren Amsterdam- Steenwijk costă 39 de euro cu întoarcere în aceeaşi zi.

Volendam

Volendam este un mic sat pescăresc situat la nord de Amsterdam. Se ajunge cu autobuzul în aproximativ 40 de minute sau cu bicicleta. În Volendam poţi vizita câteva muzee, dar cel mai interesant pare Volendam Museum, care prezintă costumele populare ale olandezilor. Pe unele le poţi proba şi face poze în ele. Mai poţi merge în port şi rezerva excursii cu barca. Volendam este celebru de asemenea pentru brânză.

Wassenaar

Dacă vrei să vezi pe unde se învârt bogaţii Olandei, cu maşinile lor de epocă, vizitează Wassenaar. Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, locuieşte aici. Wassenaar este situat în apropiere de Haga şi se poate ajunge cu autobuzul 63 sau cu 90. Drumul nu durează mai mult de 20 de minute. În centrul satului, găsiţi alei pietonale cu cafenele şi terase foarte drăguţe, buticuri luxoase cu haine sau obiecte de artă, o bibliotecă unde puteţi citi gratuit şi accesa internetul şi o moară de vânt nefuncţională. Tot aici găsiţi ateliere unde sunt recondiţionate bărci şi canoe, precum şi magazine de unde puteţi cumpăra echipamente pentru sporturi acvatice. De asemenea, sunt numeroase parcuri în care vă puteţi relaxa şi adesea puteţi vedea tineri care se opresc pe pajişte pentu a-şi lua prânzul. Cu autobuzul 90 îţi poţi continua vizita către mare. Şi în această zonă plajele sunt aerisite, mai ales că totul este extrem de scump. Aproape de Wassenaar găsiţi complexul Duinrell. Aici se află cel mai tare parc acvatic din zona Benelux şi un camping. Te poţi caza inclusiv în bungalouri. Pentru a vedea cum arată acestea (seamănă cu casele olandezilor), vă sfătuiesc să intraţi pe www.duinrell.com. Pentru copii, complexul Duinrell e un paradis, deoarece pot avea parte de tot felul de concursuri: căţărări în copaci, tiroliana şi multe altele.

Pentru gurmanzi, Olanda nu este cea mai bună ţară de vizitat. Vă sfătuiesc să alegeţi restaurantele indoneziene, italiene sau pe cele chinezeşti. Mâncarea olandeză are gust doar dacă vă plac sandvişurile cu brânză.

Luaţi bilete pentru transport mai degrabă de la automate decât de la casă, deoarece sunt mai ieftine. Pentru a cumpăra de la automat, trebuie să aveţi pregătite monde. Cardurile nu sunt acceptate, cu excepţia celor olandeze.

De asemenea, dacă cumpăraţi un singur bilet cu întoarcere în aceeaşi zi (day return) va fi mai ieftin decât dacă veţi cumpăra două bilete: unul pentru dus şi unul pentru întors.

Dacă veţi călători cu autobuzul sau tramvaiul, nu uitaţi să vă validaţi cardul atât la urcare, cât şi la coborârea din mijlocul de transport.

Cele mai citite

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează o vizită istorică în Marea Britanie pentru a întări parteneriatul strategic România-Marea Britanie

În perioada 12-13 noiembrie 2024, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, se află într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă