Un studiu prezentat, vineri, de Organizația Internațională pentru Migrație, la Geneva,arată că aproape unul din zece migranţi în Mediterana de Est a avut de-a face cu traficanţi ori persoane care au încercat să exploateze situaţia dificilă în care se aflau, informează Agerpres.
Începând din luna decembrie, OIM a intervievat 2.400 de migranţi şi refugiaţi în Grecia. Dintre migranţii intervievaţi, 7,2% au afirmat că au fost expuşi în mod direct unor astfel de experienţe în timpul călătoriei spre Europa. Unii au lucrat fără a fi plătiţi sau au fost forţaţi să muncească împotriva voinţei lor. Alţii au relatat că au fost abordaţi de persoane care le-au oferit căsătorii aranjate. O parte dintre migranţi au mai spus că au fost ţinuţi în anumite locaţii împotriva voinţei lor.
Alţi 1,4% au declarat că unul din membrii familiei s-a confruntat cu astfel de situaţii. În plus, 0.9% cunosc cazuri în care migranţilor li s-au oferit bani gheaţă pentru a dona sânge sau organe.
Studiul OIM a relevat că tinerii şi cei care călătoresc singuri sunt cei mai expuşi riscului de a exploataţi. Totodată, afganii, sirienii şi pakistanezii au relatat mai frecvent astfel de experienţe comparativ cu alte naţionalităţi.
Pe baza rezultatelor studiului, OIM le cere forţelor de poliţie din statele aflate pe ruta de migraţie să-şi intensifice eforturile pentru prevenirea unor asemenea infracţiuni şi pentru a veni în ajutorul victimelor.
Organizaţia mai recomandă plasarea de specialişti în combaterea traficului de persoane la principalele puncte de trecere a frontierei şi în centrele de înregistrare şi de primire a refugiaţilor.