La sediul Oil Terminal a avut loc dezbaterea publica pentru reinnoirea autorizatiei de mediu a societatii. In acest scop, expertii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului au prezentat o documentatie minutioasa, intinsa pe aproape 60 de pagini, in care au analizat toate aspectele de mediu care au legatura cu Oil Terminal.
Importanta evenimentului a fost subliniata de Mihai Lupu, directorul general al societatii, prin rolul pe care Oil Terminal il are pentru toti locuitorii Constantei. „Inca de la inceputul mandatului meu am pus accent foarte mare pe problemele de mediu. Acestea trebuie remediate. In primul rand, este in interesul societatii, in al doilea rand, in interesul comunitatii”, a declarat Mihai Lupu. Acesta a precizat ca, fara a tine cont de factorii de mediu impusi de normele legislative, nici o societate nu poate functiona. Pe de alta parte, daca nu se acorda o atentie deosebita factorilor poluanti, se poate ajunge la dezastre ecologice.
Standarde europene
„Toate masurile pe care le-am luat si le vom lua de acum inainte sunt destinate, in primul rand, inlaturarii tuturor problemelor de mediu. In capitolul de investitii pentru anul viitor ne vom referi strict la doua aspecte: la modul de corectie a factorilor de mediu, ceea ce inseamna soluri infestate si emisie de vapori, si la imbunatatirea instalatiilor care prezinta deficiente de mediu”, a adaugat Mihai Lupu.
In ceea ce priveste acest ultim aspect, societatea nu se va concentra numai asupra conductelor care transporta produse petroliere, ci si asupra rezervoarelor, a instalatiilor de captare a panzei freatice a apelor impurificate, a rampelor de incarcare/descarcare etc.
Sunt foarte multi factori care, daca nu sunt tratati asa cum trebuie, pot face ca societatea sa nu primeasca avizul de mediu, a precizat directorul general. Acesta a adaugat ca orice obiectie a cetatenilor va fi un reper de corectare a activitatii, astfel incat Oil Terminal sa fie o societate fara risc si sa aduca bunastare la bugetul local, astfel incat banii sa ajunga acolo unde este mai multa nevoie, adica spre scoli, spitale, asistenta sociala.
Mihai Lupu a mai spus ca Oil Terminal lucreaza in prezent la implementarea standardului ISO 14.001/2004, care se va realiza in vara anului viitor, standard care impune reguli dure de mediu, care trebuie indeplinite atat de societate, cat si de clientii sai.
Eforturi concrete
Obiectul de activitate al Oil Terminal il reprezinta primirea, incarcarea, descarcarea, depozitarea, conditionarea titeiului, produselor petroliere si petrochimice. Reprezentantul institutului care a realizat documentatia de mediu a prezentat concluziile studiilor si masuratorilor efectuate la depozite, conducte, la nivelul solului sau chiar nivelul de zgomot.
S-a constatat ca Oil Terminal a depus eforturi concrete pentru respectarea standardelor de mediu, un exemplu concret fiind studiul de fezabilitate privind modificarea statiei de epurare din depozitul Port, masura care se inscrie in actiunea de salubrizare a intregului port Constanta.
Concluziile specialistilor
Dupa prezentarea intregii documentatii, concluziile expertilor au fost clare: poluare existenta la nivelul aerului, al solului, iar vibratiile si zgomotele ineficiente au valori neglijabile. La nivelul societatii se vorbeste despre o „poluare istorica”, ale carei consecinte nu pot fi inlaturate peste noapte, mai ales ca aceasta presupune un efort financiar imens. Cu toate acestea, energia si banii societatii sunt folositi in special in acest sens.
Expertii care au realizat documentatia au prezentat si o serie de recomandari, printre care se numara continuarea activitatii de gestiune a deseurilor printr-un management in conformitate cu legislatia in vigoare, montarea unui sistem performant de masurare a nivelului din rezervoare si suprateranarea conductelor petroliere. Chiar daca au fost prezentate de-abia acum de catre specialistii de mediu ai institutului, aceste recomandari sunt puse deja in practica de catre conducerea Oil Terminal. Suprateranarea conductelor, de exemplu, a inceput, fiind o masura benefica atat pentru mediu, cat si pentru ca descurajeaza spargerea conductelor de catre infractori, fapt ce duce, in cele din urma, tot la poluarea solului. E greu de indepartat poluarea istorica de la Oil Terminal. Conducerii societatii ii revine o sarcina delicata, dar, asa cum a reusit pana acum, o va face si in viitor, au remarcat specialistii prezenti la dezbatere.