Inginerul Aurelian Ionescu din cadrul SIE, membru de onoare și fondator al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Informaţionale, a explicat din nou importanța aprobării Legii Securității Cibernetice.
„Știu că a fost un val de opinii contra generate de o serie de emoții, dar Legea Securității Cibernetice este pentru binele tuturor. Trebuiau modificate anumite puncte, dar scopul ei este de a proteja integritatea instituțiilor publice și nu numai. O astfel de lege ar permite auditarea instituțiilor publice și nu numai cu privire sistemele lor informatice, modul în care ele sunt protejate pentru a preîntâmpina atacurile unor indivizi puși să distrugă”, a explicat Aurelian Ionescu.
Declarația a fost făcută în contextul seminarului despre securitate cibernetică.
În urmă cu câteva luni, Curtea Constituțională a României a publicat motivația prin care Legea Securității Cibernetice a fost declarată neconstituțională.
Atunci, Curtea constata ca legea nu excludea accesarea datelor personale si deschidea posibilitatea unor abuzuri din partea autoritatilor, ca accesul se putea face fara mandat judecatoresc, lipsind garantia unei protectii a datelor impotriva riscurilor de abuz si incalcand astfel drepturile fundamentale la viata intima, familiala si privata si a secretului corespondentei si ca SRI nu ar trebui sa fie autoritatea nationala in domeniul securitatii cibernetice.
In plus, legea facea trimiteri catre acte administrative, cu o forta juridica inferioara, nu reglementa posibilitatea subiectilor carora le era destinata legea de a contesta in justitie actele administrative si incalca si principiul separatiei puterilor
CITEȘTE ȘI: Motivul pentru care România este atacată zilnic în spațiul cibernetic