17.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialOficial: România boicotează summitul de la Varşovia. VEZI AICI DE CE

Oficial: România boicotează summitul de la Varşovia. VEZI AICI DE CE

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a confirmat faptul că preşedintele Traian Băsescu nu va participa la Reuniunea de la Varşovia, deoarece Polonia a decis „invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat” de către România, respectiv Kosovo, potrivit Agerpres.

„În perioada 27-28 mai, la Varşovia, va avea loc cea de a 17-a Reuniune a şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est. Având în vedere că gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat de către ţara noastră, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu va participa la acest eveniment”, afirmă purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan.

Pe lângă România, şi Serbia şi Slovacia ar urma să boicoteze summitul liderilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, care va avea loc la sfârşitul săptămânii la Varşovia, tot din cauza Kosovo, susţine un cotidian sârb, citat de B92 în pagina electronică, citat de Mediafax.

Potrivit cotidianului sârb Danas, decizia a fost luată „deoarece Kosovo va fi tratat ca stat egal”.

Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, nu va participa la summitul care va avea loc la 27-28 mai, „când preşedintele american Barack Obama este aşteptat ca invitat special”, deoarece Kosovo nu va fi reprezentat „asimetric” în relaţie cu ceilalţi participanţi.

Polonia a decis să o invite la reuniune pe preşedinta Kosovo, Atifete Jahjaga.

Cotidianul subliniază, de asemenea, că „summitul de la Varşovia ar fi fost o ocazie pentru Tadici să aibă prima sa întâlnire bilaterală cu Obama”.

Polonia a anunţat că respectă decizia României de a nu participa la summitul pentru Europa Centrală şi de Est, din Varşovia, relatează presa poloneză, potrivit NewsIn.

Surse diplomatice române au precizat pentru România Liberă că preşedintele Barack Obama nu va participa la Summitul de la Varşovia. Totuşi, potrivit Ambasadei SUA din Polonia, preşedintele Barack Obama se va afla la Varşovia, în această perioadă, unde ar urma să aibă o întâlnire cu omologul său polonez Komorowski, vizita fiind considerată o oportunitate pentru „a întări strânsa alianţă dintre Statele Unite şi Polonia”.

Cele mai citite

Răzvan Oaidă a semnat cu U Cluj!

Răzvan Oaidă, fostul mijlocaș al Rapidului, a semnat un contract cu U Cluj, echipă aflată pe primul loc în Liga 1, și va continua...

Asigurările locuințelor, la un nivel minim în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații devastatoare

Județele Galați și Vaslui au fost grav afectate de inundații în ultimele zile, ceea ce a dus la evacuarea a peste 300 de persoane...

Liderul U Cluj pregătește un transfer impresionant!

Liderul Superligii, U Cluj, dorește să își prelungească statutul de echipă neînvinsă după 9 etape și să întărească compartimentul ofensiv printr-un transfer surpriză. U Cluj,...
Ultima oră
Pe aceeași temă