21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialOferta de pace pentru Obama

Oferta de pace pentru Obama

» Rusia ar putea suspenda planul de desfasurare a rachetelor Iskander in Kaliningrad, teritoriul rus din mijlocul flancului nord-estic al blocului euroatlantic, ca urmare a schimbarii de atitudine din partea Statelor Unite sub noua administratie. Informatia, neconfirmata oficial de Moscova, a fost etichetata de SUA drept "un pas foarte pozitiv", daca se confirma.

"Realizarea acestui plan (al instalarii rachetelor Iskander in enclava Kaliningrad – n.n) este suspendata, pentru ca noua administratie americana nu accelereaza programul de desfasurare a scutului antiracheta in Polonia si Cehia", a declarat ieri un oficial din Ministerul rus al Apararii, citat de agentia Interfax sub protectia anonimatului.
Declaratia anonima nu a fost confirmata de Ministerul rus al Apararii, care s-a limitat sa anunte pentru agentia RIA-Novosti ca "nu s-a luat nici o masura in vederea desfasurarii rachetelor Iskander in vestul tarii", fara a preciza daca planul va mai fi pus sau nu in practica.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat anul trecut, la o zi dupa alegerea noului presedinte american, ca Moscova va desfasura rachete cu o raza de actiune de 400 de kilometri in Kaliningrad, pentru a "neutraliza" elementele scutului american ce ar urma sa fie instalate in Europa. Ulterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca tara sa nu va desfasura rachete decat daca SUA amplaseaza elementele scutului.
Anunturile confuze emise ieri de militarii de la Moscova vin la scurt timp dupa ce noua administratie de la Washington a semnalat ca ar putea "reexamina" proiectul scutului antiracheta din Europa de Est promovat de administratia Geroge W. Bush pentru a analiza "costurile si eficienta tehnica" a sistemului.

» SUA asteapta confirmarea
"Ar fi, bineinteles, un pas foarte pozitiv, daca este adevarat", a declarat ieri Kurt Volker, ambasadorul american la NATO, comentand anuntul anonim de la Moscova. La randul sau, Polonia, care, ca si Cehia, a semnat acorduri pentru amplasarea pe teritoriul sau a instalatiilor scutului in ultimele luni ale administratiei republicane de la Washington, a precizat ca "deocamdata" nu comenteaza informatia neconfirmata. In 2002, presedintele George W. Bush a decis sa denunte unilateral Tratatul Rachetelor Antibalistice incheiat de SUA cu URSS in 1972, pentru a putea demara proiectul scutului, motivand ca sistemul este necesar pentru a contracara atacuri din partea unor state iresponsabile. Rusia a etichetat scutul ca o amenintare directa la adresa sa.

Cele mai citite

Chiriile din București ating noi maxime: Apartamentele cu două camere din Unirii-Victoriei costă aproape 600 de euro pe lună

Cele mai scumpe chirii din București pentru apartamentele cu două camere, construite înainte de anul 2000, se găsesc în zonele Unirii-Victoriei, unde prețurile ating...

Peste 22.000 de persoane trec în Siria în contextul loviturilor israeliene asupra Libanului: surse de securitate siriene.

Surse de securitate siriene au declarat că peste 22.000 de persoane au trecut din Liban în Siria prin două dintre punctele de trecere a...

ANAF a lansat o broșură explicativă pentru utilizarea sistemului electronic RO e-TVA

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent o broșură informativă menită să clarifice funcționarea sistemului electronic RO e-TVA și să ofere îndrumări...
Ultima oră
Pe aceeași temă