15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Ofensiva diplomatica" in Israel

„Ofensiva diplomatica” in Israel

„Nu ministrii de Externe (straini) hotarasc termenul-limita (pentru operatiunile militare). Guvernul israelian face asta”, a declarat ieri seful Statului-Major al armatei israeliene, generalul Dan Halutz, citat de cotidianul „Haaretz”. Comandantul israelian s-a referit la intensificarea eforturilor diplomatice internationale, in cadrul carora, in acest sfarsit de saptamana, ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, omologul sau francez, Philippe Douste-Blazy, si secretarul de stat britanic pentru Afaceri Externe, Kim Howells, s-au aflat in Israel, pledand pentru o incetare a focului.
„La Ierusalim, ca si la Beirut, mesajul meu este acelasi: sa se ajunga cat mai repede la o incetare a focului care sa raspunda aspiratiilor de securitate ale Israelului si care sa asigure supravietuirea statului libanez, pentru ca supravietuirea statului libanez este in interesul Israelului”, a declarat seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy. El s-a intalnit si cu familia caporalului Gilad Shalit, rapit de grupari palestiniene la 25 iunie, care are si cetatenie franceza.
Douste-Blazy a vizitat si Haifa, al treilea oras ca marime al Israelului, tinta a rachetelor Hezbollah, chiar in momentul in care un nou tir s-a abatut asupra orasului, provocand moartea a doua persoane si ranirea altor cinci.
Armata israeliana si-a continuat operatiunile, mentinand controlul asupra localitatii Maroun al-Ras din sudul Libanului, fief al Hezbollah ocupat sambata. Pentru prima data de la inceperea ofensivei impotriva Hezbollah, aviatia israeliana a bombardat obiective din Sidon. Complexul Sayyed al-Zahraa, constand dintr-o moschee, o biblioteca religioasa si un institut de studiu al religiei, a fost distrus. Complexul era condus de seicul Afif Naboulsi, un cleric siit apropiat de Iran si de Hezbollah, scria ieri „Jerusalem Post”.
Sfarsitul de saptamana a fost marcat si de manifestatii impotriva razboiului din Liban si impotriva Israelului, organizate la Sydney, Londra, Stockholm, Paris, Geneva, Varsovia, Tripoli si Montreal. O demonstratie impotriva razboiului a fost organizata si la Tel Aviv. Continua si exodul refugiatilor, in special din Libanul de Sud, numarul acestora fiind estimat ieri la un milion. Armata israeliana a avertizat locuitorii a zece sate din Libanul de Sud sa paraseasca regiunea.
Astazi este asteptat in Israel si secretarul de stat american, Condoleezza Rice, care intentioneaza sa mearga si in teritoriile palestiniene.

Cele mai citite

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

VIDEO Fabrică de anvelope inaugurată în România. Este una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani

Un important dezvoltator finlandez, Nokian, a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani în România, inaugurând o fabrică de anvelope la...
Ultima oră
Pe aceeași temă