2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialOfensivă anti-offshore a Administraţiei Obama

Ofensivă anti-offshore a Administraţiei Obama

Justiţia americană a lansat o anchetă penală asupra sistemelor de evitare a taxelor dezvăluite de „Panama Papers“, după ce secretarul Trezoreriei a anunţat un plan de luptă contra opacităţii firmelor-ecran create în SUA.

SUA au fost relativ cruţate de dezvăluirile „Panama Papers“, dar sunt puse adesea la index pentru posibilitatea oferită de unele state americane – Delaware, Wyoming, Alaska – de a deschide o societate fără dezvăluirea numelui beneficiarului real. Secretarul Trezoreriei, Jack Lew, a precizat într-o declaraţie scrisă pentru FMI că „vom propune o reglementare care va cere identificarea beneficiarului real al unei societăţi individuale la Internal Revenue Service (fiscul american), cu scopul soluţionării unei falii pe care unii au reuşit să o exploateze“. Trezoreria americană este pe cale să „finalizeze“ o altă regulă care ar forţa băncile să identifice beneficiarul real al unei firme nou-înfiinţată înainte de a deschide un cont. În prezent, băncile americane nu au decât o obligaţie generală „să cunoască  clienţii“, care nu le împiedică să trateze cu societăţile offshore.

Barack Obama estima că evaziunea fiscală este o „problemă mondială“ şi sublinia că „nu va mai trebui să permitem ca faptul de a nu plăti impozitul să fie legal“.

Dezvăluiri Oxfam America

În plin scandal „Panama Papers“, Oxfam America a publicat un nou studiu asupra evaziunii fiscale a 50 dintre cele mai mari întreprinderi americane în perioada 2008-2014. Cifrele sustrase impozitării, mai mult sau mai puţin legale, de aceste multinaţionle produc ameţeală: 1.400 miliarde dolari plasate în paradisuri fiscale în intervalul mai sus menţiont. Apple, Walmart sau General Electric au pus la adăpost munţi de dolari folosind o reţea „opacă şi secretă cu peste 1.600 filiale“, potrivit studiului Oxfam America. Rezultatul? Peste 43% din beneficiile realizate de multinaţionalele americane în străinătate provin din paradisuri fiscale care nu reprezintă decât 4% din masa lor salarială şi 7% din investiţiile din afara SUA“. Dintre aceste paradisuri, Bahamas iese în evidenţă. „În 2012, companiile americane au declarat că au realizat profituri de 80 miliarde dolari“ pe această insulă, „o sumă superioară totalităţii beneficiilor cumulate în Japonia, China, Germania şi Franţa“.

Apple, în fruntea Top 50

Marele câştigător al evaziunii fiscale a fost mereu şi este Apple, gigantul mondial al tehnologiei, a doua mare întreprindere din lume, cu peste 181 miliarde dolari sustrase Fiscului şi stocate în paradisuri fiscale. Gigantul „mărului verde“ este urmat de alţi „grei“ ai businessului mondial, ca General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde) şi Pfitzer (74 miliarde). Un raport publicat în 2015 de organizaţia Citizens Tax for Justice confirmă practicile acestor grupuri. Între 2008 şi 2014, Apple „ar fi trebuit să plătească 59,2 miliarde dolari impozite în SUA dacă profiturile nu ar fi fost plasate în paradisuri fiscale“. În realitate, firma a aranjat să plătească un impozit minuscul de 2% pe beneficiile sale.

În SUA, doar cinci multinaţionale din 50 plătesc totalitatea impozitului asupra societăţilor, fixat la 35% în SUA, unul din cele mai mari din OECD. Această evaziune fiscală masivă costă 111 miliarde dolari finanţele publice americane. Oxfam America precizează că aceste companii cauzează o pierdere de „100 miliarde dolari în fiecare an pentru ţările în curs de dezvoltare“.   

Societăţi înmatriculate în SUA au fost utilizate pentru ocolirea sancţiunilor americane sau pentru ascunderea veniturilor traficanţilor de arme.

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă