Pentru anul 2008, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si cu putin timp inainte de sfarsitul unui an unic in istoria bursiera autohtona, investitorii romani, atatia cati au mai ramas activi pe Bursa de Valori din Bucuresti, pot sa multumeasca din toata inima celor doua componente ale pietei de capital pentru un an… bogat in cele mai mari pierderi pentru portofolii. In opinia mea, o parte consistenta din vina apartine clar CNVM si BVB.
Prin urmare, sa multumim CNVM pentru ca a stiut sa sprijine "cu mare succes" marile fonduri de investitii straine sa ne ocoleasca; de cel putin doi ani, adica de la aderarea Romaniei la UE, acestea nu pot regasi legislatia si supravegherea pietei de capital locale armonizate cu directivele si standardele europene, care sa includa si instrumentele financiare adecvate oricarei strategii moderne de tranzactionare. O demisie a echipei de comisari care a batut pasul pe loc n-ar fi oare un gest onorabil?
Sa multumim si operatorului BVB, pentru ca a reusit fara efort, tot in doi ani de zile, sa consolideze imaturitatea bursei romane, sa reduca drastic, la doar cateva mii, numarul investitorilor autohtoni activi (fara a mai vorbi de cele peste 300.000 de conturi active pana in 2010 promise triumfalist, in urma cu doi ani) si mai ales pentru realizarea impecabila a planului de nepromovare bursei atat fata de investitori, cat mai ales fata de marile corporatii, inclusiv de stat. Cu astfel de "realizari", un manager corect n-ar lasa oare locul altuia mai performant, ca parca asa se face la o firma privata?
Pentru ca imaginea BVB sa fie si mai mult sifonata, acum, spre sfarsit de an, constatam ca, in ciuda anuntului cu listarea actiunilor BVB in 2009, doua mari fonduri straine, Morgan Stanley (2,7% din capitalul BVB) si KBC Securities, si-au exprimat dorinta de a iesi din actionariat chiar si la un discount al pretului de 50% din valoarea de achizitie (de ex. KBC a vandut 0,83% din capitalul BVB la pretul de 60 lei/actiune).
Totusi, atitudinea investitorului roman din piata nu va fi, probabil, influentata prea mult de aceste evenimente, iar pentru saptamana viitoare perceptia acestuia va fi influentata mai mult de evolutia pietelor straine, mai ales de pe Wall Street, unde in ultimele patru zile indicele american Dow a avut cresteri de 15,5%, dupa ce a realizat un dublu bottom, la minimul din zona lui 7400, adica la nivelul anilor 1997-1998 si 2002-2003.
In acest caz, ne punem intrebarea daca indicele Dow va incerca un triplu bottom sau va sparge pragul de rezistenta din zona lui 9000. Mai intai, vom putea estima pragul de suport intermediar din zona lui 8000, care delimiteaza si o linie mediana importanta. Daca indicele ramane deasupra acestei linii, putem spera la testarea zonei de 9000 si tintirea mai greoaie a pragului urmator de rezistenta, din zona lui 9700. Acesta este un prag puternic, de unde indicele poate face inca un rebound de aceasta data invers, caz in care cresterea se poate limita la cel mult ±30% pe actualul rally, pe termen scurt. In mod rational si in conditiile actuale, aceasta tinta prezinta o crestere teoretica nesustenabila, asa ca vom privi mai atent nivelul de la 9000, care devine astfel un prim prag foarte important. Daca suntem investitori pe piata americana vom utiliza tehnica trailing stop-ului pentru a ne optimiza castigul in conditiile unei piete usor incerte.
Pentru a face prognoza unei actiuni de pe piata de capital din Romania, am ales graficul zilnic pentru actiunea SIF4, unde urmarim o acumulare speculativa, tinta minima fiind un profit chiar si de 10%, mai mult decat benefic pentru un sfarsit de an si mai optimist decat in lunile trecute. Ne vom concentra pe evolutiile din ultimele patru zile – oarecum incerte – si vom observa: semnalele indicatorului MACD sunt usor pozitive spre pozitive, deci asteptare; deoarece avem indecizie in piata, vom dori sa profitam de semnalele indicatorului de directie DMI numai cand ADX (acum 14,97) va depasi nivelul de 20, iar (± DM) ‹ (– DM); la fel vom astepta ca linia parabolic SAR sa treaca sub linia de pret, ceea ce inseamna ca un punct bun de intrare mai hotarata in piata este daca pretul se consolideaza peste 0,7000 lei; deoarece media mobila de 10 zile este superioara celei de 20 de zile (SMA 10 ‹ SMA 20) trendul ce se formeaza timid poate fi usor ascendent; datorita stabilizarii slabe a trendului, in ciuda faptului ca pretul este mai mare decat media exponentiala de cinci zile, vom putea anticipa o scurta intoarcere pana la un nivel din zona lui 0,6400 lei, corelat cu scaderea continua a volumelor de tranzactionare, ceea ce inseamna ca, pe moment, vanzatorii, fiind debusolati, vor face o presiune mai mare, iar pretul poate continua sa scada.