20.9 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialOctavian Belu a fortat repunerea in circuit a bazinului

Octavian Belu a fortat repunerea in circuit a bazinului

Peste trei zile se implinesc trei luni de cand centrala termica din subsolul Salii Floreasca nu functioneaza. Implicit, bazinul din cadrul incintei, singurul acoperit din Capitala unde se poate face polo de performanta, este inchis. Evident, in toata aceasta perioada activitatea echipei nationale si, nu in ultimul rand, a juniorilor si componentilor cluburilor sportive scolare a fost si continua sa fie paralizata. De asemenea, a fost afectata pregatirea echipelor de handbal, de toate categoriile de varsta, care nu s-au mai putut antrena in Floreasca, temperaturile din sala fiind comparabile cu cele de afara.
La inceputul acestei saptamani, disperati de situatia critica in care s-a ajuns, Anatol Grintescu, secretarul general al Federatiei de Polo, impreuna cu Vlad Hagiu, antrenorul nationalei, au solicitat interventia consilierului prezidential pe probleme de sport Octavian Belu pentru a se urgenta punerea in functiune a centralei termice. In cadrul unei intalniri la care au participat toti factorii implicati, Belu a obtinut promisiunea ca cel tarziu pe 26 martie bazinul din Floreasca va fi repus in circuit. Cum s-a ajuns in situatia de fata, cine sunt persoanele raspunzatoare pentru taraganarea lucrarilor, de ce a fost nevoie de implicarea consilierului prezidential pentru a rezolva situatia este greu de explicat.
Se pare ca totul pleaca de la refuzul reprezentantilor Buderus, una dintre cele mai mari firme producatoare de cazane din Europa, de a stabili o legatura directa cu FR de Polo, beneficiarul produselor firmei in cauza. Astfel, Buderus n-a putut fi trasa la raspundere direct pentru problemele create de produsele sale. „Orice incercare de incheiere a unui contract direct de livrare, montare-instalare, punere in functiune, autorizare de functionare si service s-a soldat cu refuz din partea firmei, care ne-a directionat catre SC LPV Consult”, a precizat Mihaela Maier in calitate de consultant tehnic de specialitate al FRP. Astfel, toate lucrarile de montare si intretinere ale celor doua cazane ale centralei termice care asigura apa calda si incalzirea Salii Floreasca au fost efectuate cu SC LPV Consult.
Primele probleme au inceput in septembrie 2003, cand, dupa o revizie de intretinere, unul dintre cazane s-a defectat. Lucrarile de reparatie la acest cazan, pentru care FR de Polo a platit 603.900.000 de lei vechi, s-au incheiat in 20 iulie 2004, dar la cateva zile, cand lucrarea era inca in garantie, 16 elementi ai cazanului s-au spart. Din acel moment, a inceput calvarul. Desi lucrarea era platita, LPV nu a remediat defectiunea imediat, cum ar fi fost normal, desi FR de Polo i-a amenintat in nenumarate randuri cu actionarea in judecata. Noii elementi pentru reabilitarea cazanului au sosit la Bucuresti abia la finele lui noiembrie 2005, adica dupa mai bine de un an de la defectarea lor. Nici atunci LPV nu s-a apucat de treaba. Pe 25 decembrie 2005, la cateva zile de la sosirea noilor piese, cazanul al doilea, care a sustinut de unul singur functionarea centralei in toata aceasta perioada, a cedat, iar centrala a „murit”. Cum de repararea cazanului „plesnit” in decembrie nu putea fi vorba, toate „energiile” s-au indreptat catre repunerea in functiune a primului cazan, defect de aproape trei ani, pentru care FR de Polo a achitat deja nota de plata!

Cosmarul se termina duminica?

In decembrie anul trecut, Buderus a indicat firma Eurochim care sa se ocupe mai intai de intocmirea unui studiu de consultanta pentru punerea in functiune a cazanului. Intr-o sedinta care a avut loc in 13 februarie 2006, printr-un protocol nesemnat de secretarul general al FRP s-au impus lucrarile pentru punerea in functiune si autorizarea centralei. Potrivit acelui act, care a fost intocmit in vreo cinci forme diferite, firmei Eurochim ii revenea misiunea intocmirii proiectului de instalare, asigurarea asistentei tehnice, a proiectului de automatizare, instalare arzator si automatizare, si a completarii pieselor, precum si responsabilitatea punerii in functiune a centralei.
Desi, potrivit declaratiei Mihaelei Maier, centrala ar fi putut intra in probe din 2 februarie 2006, Eugen Cristescu, consilierul Eurochim de care depinde punerea in functiune a centralei, a fost de alta parere. „N-am vrut sa cedez presiunilor, pentru ca instalatia nu intrunea conditiile prevazute in documentatia furnizorului si nu erau in conformitate cu prescriptiile ISCIR. Pentru ca la ora actuala cerintele noastre au fost realizate in proportie de 90 la suta, la interventia domnului Octavian Belu am recurs la o cale de mijloc. Am hotarat ca in aceste zile, in paralel cu executia lucrarilor restante, sa se inceapa probele la centrala, pentru ca la pe 26, 27 sa putem pune in functiune si bazinul, cum i-am promis domnului Belu”, a spus Cristescu, care a tinut totusi sa mai mentioneze ca daca lucrarile nu vor fi terminate pana duminica si nu se vor incadra in prescriptiile ISCIR (PTC 9/2003 art. 4.2.2) va sigila si inchide cazanul.

FR de Polo pierde 300 de milioane de lei pe luna

In toata aceasta „afacere” incalcita atrage atentia un lucru. Costul pieselor care trebuiau inlocuite in urma cu aproape doi ani de Buderus se ridica la aproximativ 17.000 de euro, iar la ultima intalnire dintre toti cei implicati in „afacerea bazinul Floreasca”, Federatiei i s-a pretins sa plateasca… 17.000 de euro pentru restul cheltuielilor care vizau noile adaptari ale instalatiei, elementele de siguranta etc. Nimeni nu pare sa ia in considerare faptul ca FR de Polo a pierdut 300 de milioane de lei de cand bazinul a iesit din circuit, pentru ca un cazan Buderus nu a fost reparat la timp, desi era in garantie.
Lasand la o parte toate „ingineriile” financiare, deloc de neglijat insa, speram ca centrala sa fie pusa in folosinta, pentru ca in complexul de la Floreasca activitatea la handbal si polo sa-si poata relua cursul firesc de la termenul promis consilierului prezidential Octavian Belu. Nu de alta dar s-a pierdut aiurea un intreg sezon de iarna.

Cele mai citite

Scandal de nepotism la un colegiu din București. ANI a sesizat parchetul

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul după ce a descoperit că Vasilica Felicia Stroe, director al Colegiului Tehnologic "Viaceslav Harnaj" din București,...

Meciul dintre Atalanta și Como a fost amânat din cauza terenului impracticabil

Meciul dintre Atalanta și Como a fost amânat din cauza condițiilor dificile ale terenului. Partida dintre Atalanta și Como, programată inițial luni seara, la ora...

Joe Biden întâlnire importantă cu omologul său din Emiratele Arabe Unite

Preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni la Washington cu preşedintele Emiratelor Arbae Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a discutat despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă