Încălzirea abisurilor oceanelor, mai intensă ca niciodată, contribuie la răspândirea bolilor la animale și la ființele umane, punând în pericol securitatea alimentară la nivel mondial, avertizează un raport științific publicat la începutul acestei săptămâni, citat de agenția France Presse (AFP).
Studiul a fost realizat de 80 de oameni de știință din 20 de țări, au precizat experții reuniți la Honolulu (SUA) pentru Congresul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Apele planetei absorb mai mult de 93 la sută din energia termică suplimentară rezultată din încălzirea globală încă din anii 1970, limitând căldura resimțită pe continente, dar modificând radical ritmul de viață din oceane, a declarat Dan Laffoley, unul dintre autori principali ai raportului intitulat “Explicații cu privire la încălzirea oceanică”.
Studiul, care a acoperit toate ecosistemele marine importante, a relevat faptul că meduzele, planctonul și păsările au migrat spre cei doi poli ai planetei și spre zonele mai reci, relocându-și habitatele cu până la 10 grade latitudine. Aceste migrații climatice sunt “de la 1,5 până la cinci ori mai rapide decât orice vedem în zona de uscat”, a estimat Laffoley. „Suntem în curs de a schimba anotimpurile în zona oceanelor”, a comentat specialistul.
Raportul, care oferă un set de concluzii dintre care mai mult de un sfert sunt “inedite”, conține studii care arată că încălzirea globală afectează sistemele meteorologice și provoacă din ce în ce mai multe furtuni.