30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial“Ocean 15”. Jaf ca-n filme cu români şi moldoveni

“Ocean 15”. Jaf ca-n filme cu români şi moldoveni

Rue de la Paix se află în inima comercială a Parisului, la doi paşi de Place Vendôme, o stradă vestită pentru magazinele de lux, în special pentru magazinele de bijuterii. Vineri dimineaţa, o bandă formată din 15 persoane, au atacat magazinul Vacheron Constantin aflat la o aruncătură de Hôtel de Bourvallais, sediul Ministerului francez al Justiţiei. Doi dintre jefuitori au fost arestaţi ulterior fiind vorba, potrivit Le Figaro, de un român şi un moldovean. Alţi trei suspecţi au fost arestaţi vineri seara.

Chiar dacă este vorba de un act criminal, nu se poate nega că jefuitorii au dat dovadă de o remarcabilă îndrăzneală şi sânge rece mai ales că, potrivit poliţiei şi martorilor este vorba despre o bandă de tineri de 18-20 de ani care au reuşit să jefuiască un magazin situat într-una din cele mai bine păzite zone ale Parisului. De fapt, primii doi suspecţi arestaţi imediat după jaf, aveau unul 17 şi celălalt 24, despre care anchetatorii francezi au declarat că fac parte dintr-o nouă generaţie de hoţi, care operează cu metode diferite. Faptul că se pare că e vorba despre o „întreprindere mixtă” româno-moldoveană nu este de natură să îmbunătăţească imaginea celor două ţări în Franţa, dar măcar reprezintă o dovadă privind afinităţile istorice dintre cele două naţiuni surori.

Citeşte şi Ocean 15. Jaful de un milion de euro comis vineri la Paris a fost rezolvat cu ajutorul poliţiştilor români

Filmul jafului

Vineri aproape de amiază, mai exact la 11,35 doi bărbaţi îmbrăcaţi în costum au intrat nestingheriţi în magazinul de bijuterii Vacheron Constantin şi, o dată aflaţi înăuntru au ţinut uşa deschisă pentru al treilea, care avea o armă. Cei trei au ordonat tururor angajaţilor şi clienţilor să se întindă pe jos şi în butique au mai intrat şanse inşi cu cagule pe faţă, înarmaţi cu ciocane şi securi. În scurt timp toate vitrinele de prezentare erau sparte şi toate cele 20 de ceasuri de lux elveţiene erau furate. Valoarea totală a prăzii, între un milion şi un milion şi jumătate de euro, potrivit reprezentanţilor companiei de asigurări citaţi de presa franceză. Ceilalţi şase membri ai bandei, plasaţi dinainte în puncte strategice, au detonat mai multe fumigene şi, în confuzia creată, jefuitorii s-au răspândit pe străzile şi bulevardele din apropiere unde s-au schimbat de haine şi (cei mai mulţi) au reuşit să se facă nevăzuţi.

Potrivit unui martor, întregul jaf nu a durat decât trei sau patru minute iar hoţii nu au părut deloc intimidaţi de camerele de supraveghere aflate peste tot zona respectivă. Singura „victimă” a fost o vânzătoare care a suferit câteva zgârâieturi de la cioburile vitrinelor şi o sperietură pe cinste. Poliţia a încercuit zona cât a putut de repede provocând un ambuteiaj monstru în centrul Parisului dar nu a reuşit să captureze decât doi suspecţi şi să recupereze din pubelele străzilor adiacente două ciocane şi o secure. Ceasurile au rămas la jefuitori.

Până seara poliţia judiciară a reuşit să mai aresteze trei suspecţi, iar potrivit Le Figaro, acest lucru a fost posibil „ca urmare a cooperării cu poliţia română”, ceea ce sugerează că românii au o oarecare idee despre cine sunt autorii jafului. Oricum, modul de operare şi faptul că s-a desfăşurat la miezul zilei, într-una din cele mai exclusiviste şi mai bine păzite zone ale Parisului a alarmat autorităţile franceze.

La începutul lunii septembrie a avut loc un alt jaf al unui magazin de bijuterii de Place Vendôme, dar atunci atacul s-a petrecut la 4,30 dimineaţa, iar hoţii au intrat cu un SUV prin vitrină, au furat bijuterii în valoare de două milioane de euro, au incendiat maşina folosită pe post de berbec şi au fugit cu un alt vehicul. Hoţii de vineri nici nu s-au gândit să folosească o maşină de fugă, probabil pentru că la ora aceea n-ar fi ajuns prea departe în centrul Parisului, ci au încercat să se piardă în mulţimea de amatori de shopping, semn că sunt destul de adaptaţi vieţii pariziene ca să nu poată fi deosebiţi de cetăţenii respectabili. Adică, pe înţelesul, guvernului francez, înseamnă că nu sunt romi.

Cele mai citite

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă