25.2 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialOccidentul, îngrijorat de poziția Iranului în dosarul nuclear

Occidentul, îngrijorat de poziția Iranului în dosarul nuclear

Iranul nu şi-a schimbat poziţia cu privire la cea mai mare parte a subiectelor legate de programul său nuclear controversat, negociat la Viena cu marile puteri, iar acest lucru este „îngrijorător”, a declarat joi o sursă occidentală pentru AFP. Sursa a precizat că „schimburi aprofundate” continuă, totuşi, într-o atmosferă considerată constructivă, cu o lună înainte de data-limită stabilită pentru semnarea unui acord.

Grupuul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) şi Iranul negociază de la începutul anului un acord considerat istoric şi care urmează să garanteze marilor puteri că Iranul nu caută să se doteze cu bomba atomică, în schimbul anulării sancţiunilor internţaionale care privează săptămânal Teheranul de venituri din domeniul petrolului în valoare de miliarde de dolari.

Părţile, reunite începând de luni în capitala Austriei, au anunţat că au început redactarea unui document final, recunoscând totodată persistenţa unor divergenţe profunde.

"Divergenţele sunt importante în privinţa îmbogăţirii" uraniului, care permite (la un nivel ridicat de îmbogăţire) să se obţină combustibil pentru o armă nucleară, a declarat pentru AFP sursa occidentală citată, precizând că nu a fost abordată încă problema numărului centrifugelor – dispozitive utilizate pentru îmbogăţirea uraniului – pe care Republica islamică Iran le-ar putea păstra prin acest acord.

Potrivit aceleiaşi surse, Grupul 5+1 ar accepta o anulare rapidă, în urma acordului, a sancţiunilor economice şi financiare cunoscute sub numele de "unilaterale", impuse de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite. Ar urma, după aceea, o "retragere treptată" a sancţiunilor impuse Iranului de către ONU.

Negocierile în formatul de la Viena, prevăzute iniţial să continue până vineri, ar putea să se încheie joi seara, a adăugat această sursă. Statele Unite au subliniat luni că negocieri "sub o formă sau alta" urmează, practic, să aibă loc zilnic până la data-limită de 20 iulie.

Cele mai citite

UE ar putea suspenda procesul de aderare al Georgiei la blocul comunitar

Uniunea Europeană, îngrijorată de adoptarea în Georgia a unei legi controversate privind "influenţa străină", ar putea să-şi închidă uşa faţă această ţară, candidată la...

Patru persoane au murit la Fabrica de brânzeturi Ibănești

Patru bărbați, printre care și directorul, au murit după ce au intrat într-un bazin pentru decantare al Fabricii de brânzeturi Ibănești. Potrivit presei locale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă