Escaladarea miscarilor de protest in numeroase tari islamice fata de „caricaturile satanice” – cum sunt denumite, mai nou, controversatele desene de catre presa occidentala – a condus la numeroase reactii din partea oficialilor occidentali.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, s-a declarat profund „alarmat” de violentele care au urmat publicarii controversatelor caricaturi ale profetului Mahomed, apreciind ca „resentimentele nu pot justifica violenta”, a anuntat, la New York, purtatorul sau de cuvant. Secretarul general al ONU „impartaseste sentimentele resimtite de numerosi musulmani dupa publicarea caricaturilor”, dar solicita „musulmanilor sa intoarca pagina” si sa actioneze de-acum „in spiritul unei religii cunoscute pentru valorile sale de iertare si compasiune”, a declarat Stephane Dujarric.
Tinerii danezi au spus „sorry”, autoritatile isi evacueaza cetatenii
La Copenhaga, mii de locuitori au iesit in strada pentru a incerca aplanarea conflictului „ciocnirii civilizatiilor”. Centrul capitalei daneze a fost invadat duminica seara de tineri, crestini si musulmani laolalta, toti cu lumanari aprinse in maini. Pe numeroase pancarte si bannere se putea citi „sorry” sau apelul la „dialog pasnic”.
Oficialitatile daneze au decis intre timp sa extinda avertismentele de calatorie asupra a 16 tari, cetatenii fiind sfatuiti sa evite deplasarile in Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Libia, Liban, Sudan, Oman, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrein, Iordania, Iran, Pakistan, Afganistan si Siria. Din mai multe state ale Orientului Mijlociu a inceput, ieri, evacuarea tuturor cetatenilor danezi, indemnati de altfel sa nu-si paraseasca locuintele pana in clipa in care vor fi condusi spre aeroporturi. Tot ieri, ministrul Apararii, Soeren Gade, a informat ca in Irak, in apropiere de orasul Basra, au fost trase mai multe focuri de arma asupra soldatilor danezi prezenti in zona. Gade a declarat ca nu stie daca gloantele, trase dintr-o multime, aveau sau nu legatura cu scandalul caricaturilor.
Norvegia: Plangere impotriva Siriei la ONU
La Oslo, oficialii norvegieni au avertizat ca vor inainta ONU o plangere despre felul in care Damascul a „gestionat” protectia misiunii diplomatice norvegiene, incendiata in cursul zilei de sambata. „Vom ridica problema la Natiunile Unite pentru ca este vorba despre o violare a dreptului international”, a declarat premierul Jens Stoltenberg.
Numeroase alte apeluri la o atitudine responsabila in scandalul caricaturizarii profetului au fost exprimate de catre responsabilii britanici, germani, ai UE, SUA, Frantei, Spaniei etc. La Berlin, cancelarul Angela Merkel a insistat ca „violenta nu poate fi un mijloc de confruntare”, pe cand mai multi politicieni crestin-democrati germani au cerut intreruperea relatiilor diplomatice cu acele tari care nu protejeaza reprezentantele straine contra revoltelor.
Bruxelles – Reuniune a ambasadorilor „celor 25”
Dupa ce seful diplomatiei de la Copenhaga, Per Stig Moeller, a solicitat, potrivit APA, organizarea unei reuniuni speciale, explicand ca Danemarca nu poate depasi singura actuala criza, Bruxellesul a anuntat ieri organizarea unei reuniuni a ambasadorilor „celor 25”. Solidaritatea europeana s-a manifestat si prin convorbirea telefonica avuta de premierul britanic Tony Blair cu omologul sau danez, Anders Fogh Rasmussen, prilej cu care Blair a tinut sa exprime intregul sprijin al Londrei fata de Copenhaga si de poporul danez.
Paris si Washington: Atentie la „capcane”!
La Washington, subsecretarul de stat adjunct pe probleme europene si asiatice, Kurt Volker, a denuntat rolul Siriei in atacurile instrumentalizate la Damasc. „Nu s-a intamplat pur si simplu, a existat intr-un fel sau altul acceptul sau sprijinul statului pentru asemenea manifestatii”. Punct de vedere impartasit intru totul de liderii europeni. Astfel, premierul francez Dominique de Villepin a insistat ca trebuie facut „in asa fel incat sa nu cadem in capcanele puse de altii”, dar ca nici nu trebuie sa „le provocam noi insine”. Din nefericire insa, birourile din Paris ale cotidianului France Soir au fost evacuate dupa o alerta cu bomba. France Soir este ziarul care a publicat primul in Franta controversatele caricaturi. Incidentul a dovedit ca, din pacate, criza „caricaturilor satanice” este inca departe de a se fi incheiat.