Dacă imprimarea 3D vă este din ce în ce mai cunoscută, ce spuneți de cea 4D? Cercetători de la MIT experimentează o nouă tehnologie de realizare a obiectelor care adaugă acestora o nouă dimensiune: capacitatea de auto-formare. Despre progresele celor de la MIT ne relatează Smithsonian.
Imprimantele 3D sunt dispozitive care nu produc imagini ale obiectelor ca in cazul imprimantele clasice, ci chiar obiecte. Aplicațiile imprimării 3D sunt foarte variate, fie că vorbim de domeniul medical unde protezele realizate prin acest procedeu îi ajută deja pe oameni să își recapete aspectul sau funcțiile motrice pierdute, fie că vorbim de designul personalizat al obiectelor de serie restrânsă sau de chiar „tipărirea caselor”.
Dar dacă toate acestea nu vă conving sau vi se păr niște utilizări particulare care nu ar justifica încadrarea imprimării 3D în rândul tehnologiilor revoluționare, savanții de la MIT, conduși de Skylar Tibbits, plusează și testează în Self-Assembly Lab imprimarea 4D, care produce obiecte a căror formă se poate schimba în funcție de condițiile de mediu. De exemplu, țevile instalațiilor de alimentare cu apă care ar fi realizate prin imprimare 4D ar urma să se adapteze schimbării volumului de apă care curge prin ele. Astfel, dacă necesarul de apă dintr-un cartier ar scădea, atunci și țeava și-ar micșora volumul.
Ideea pare simplă, iar savanții de la MIT vor ca și punerea în practică a acesteia să devină la fel de simplă și accesibilă. Dacă vor reuși, imprimarea 4D ar putea fi o soluție pentru criza de resurse și materiale. O prezentare a tehnologiei imprimării 4D, așa cum este văzută de cercetătorii MIT, a fost facută la o conferință TED.
Imagine: selfassemblylab.net